5 grešaka koje čine roditelji adolescenata

odnos roditelja i djece odgoj

Stvari nisu onakve kakve su nekad bile. Vaš 12-godišnjak vam se ne obraća kada se osjeća povrijeđeno ili razočarano. Kada vaš sin propusti vrijeme za odlazak u krevet (opet) odlazak u ćošak koji je ranije činio čuda je sada jednostavno slab. Kako vaše dijete ulazi u adolescenciju, vi morate prilagoditi svoje oprobane i istinske roditeljske vještine svijetu brzih promjena.

Iako se u iskušenju tako može činiti, ne odbacajte sve što znate o svom djetetu ili sebi kao roditelju. Vaš tinejdžer može izgledati poput stranca u svom domu, ali iza zalupljenih vrata i promjena raspoloženja, ona ili on je još uvijek vaše dijete. Suočit ćete se sa mnogo nepoznanica u godinama koje dolaze. Ono što možete očekivati je da će vaše granice biti testirane i vaše strpljenje će se s vremena na vrijeme istanjiti. Ovdje su izložene najveće greške koje roditelji prave sa svojim adolescentima i mlađim adolescentima, i načini kako ih izbjeći.

1. Očekujete najgore

Sadržaj:

Tinejdžeri dobijaju lošu reputaciju, kaže Richard Lerner, dr nauka i direktor Instituta za primijenjena istraživanja o razvoju mladih na Sveučilištu u Tuftsu. Mnogi roditelji pristupaju vaspitavanju tinejdžera kao iskušenju, vjerujući da oni mogu samo bespomoćno gledati kako se njihova voljena djeca pretvaraju u nepredvidiva čudovišta. Očekivanje najgoreg stavlja roditelje i tinejdžere u položaj da provedu nekoliko nesretnih i nezadovoljavajućih godina zajedno.

4 savjeta o ponašanju na internetu koja treba da date svojoj djeci

“Poruka koju dajemo tinejdžerima je da su oni „dobri“ samo ako ne rade „loše“ stvari, kao što su uzimanje droge, kretanje u lošem društvu, ili imaju seksualne odnose,” kaže Lerner. Vaspitanje tinejdžera sa negativnim očekivanjima zapravo može poticati ponašanje kojeg se najviše bojite. Prema nedavnom istraživanju provedenom na sveučilištu Wake Forest, tinejdžeri, čiji roditelji su od njih očekivali da će se upustiti u rizična ponašanja, prema izvještaju imaju veći nivo takvih ponašanja nakon godinu dana.

Lerner apeluje na roditelje da se usredsrijede na interese i hobije svojih tinejdžera, čak i ako ih ne razumiju. Možete otvoriti novi put komunikacije, ponovno se povezati s djetetom koje volite, i naučiti nešto novo.

2. Čitate previše knjiga o roditeljstvu

Umjesto da vjeruju u svoje instinkte, mnogi roditelji se okreću vanjskim ekspertima, tražeći savjet o tome kako vaspitavati adolescente. “Roditelji se mogu zapetljati pokušavajući slijediti savjete o kojima su čitali u knjigama”, kaže Robert Evans, izvršni direktor Službe za međuljudske odnose Wellesley Mass.

Knjige postaju problem kada ih roditelji koriste da zamijene svoje urođene sposobnosti. Ako se preporuke i njihov lični stil ne slažu, roditelji postaju više zabrinuti i manje sigurni u radu sa svojom djecom.

7 grešaka neiskusnih roditelja. Da li i ste i vi ovo radili?

Koristite knjige (i članke poput ovoga ovdje) da biste imali perspektivu zbunjujućeg ponašanja, a zatim ih ostavite po strani. Provedite dodatno vrijeme u razgovoru sa svojim partnerom i djecom, raznjašnjavajući ono što je najvažnije za vas i vašu porodicu.

 3. Brinete zbog malih stvari

Možda vam se ne sviđa frizura vaše kćeri ili njen izbor odjeće. Ili možda nije dobila ulogu u predstavi, a znate da ona to zaslužuje. Prije nego što intervenište, bacite pogled na cjelokupnu sliku. Ako određeni način samoizražavanja ili skup događaja ne stavlja vaše dijete u opasnost, dajte joj slobodu da donosi odluke u skladu sa svojim godinama i živi s posljedicama.

“Mnogi roditelji ne žele da odrastanje uključi bilo kakvu bol, razočaranje ili neuspjeh,” kaže Evans. Međutim, štićenje vašeg djeteta od stvarnosti života joj oduzima mogućnost da riskira i uči iz svojih pogrešaka dok je još pod vašim krovom. Povucite se i neka vaše dijete zna da ste tu kad vas treba.

4. Zanemarujete velike stvari

Ako sumnjate da vaše dijete koristi alkohol ili drogu, ne okrećite glavu. Roditelji bi trebali da se odmah uhvate u koštac sa prepostavljenim korištenjem droga ili alkohola, prije nego što to preraste u veći problem, kaže Dr. Amelia M. Arria, direktor Centra za zdravlje i razvoj mladih u Školi za javno zdravlje Univerziteta u Merilandu.

Godine kada su djeca stara između 13 i 18 godina, su bitno vrijeme za roditelje da ostanu uključeni,” Roditelji mogu misliti da je opijanje adolescenata prolazna stvar, jer su i oni pili kad su bili u tim godinama. No, ulozi su veći sada.

Zašto djeca slušaju bolje jednog roditelja?

Pratite neobjašnjive promjene u ponašanju vašeg tinejdžera, njihov izgled, učenje i prijatelje. Ako ste pronašli praznu ambalažu lijeka u otpacima ili ruksaku vašeg djeteta, ako boca lijekova nedostaje u ormariću, ili ako ste pronašli nepoznate tablete, cjevčice, papire za zamotavanje ili šibice, možda vaše dijete zloupotrebljava droge. Uzmite ove znakove za ozbiljno i uključite se. Zaštitite sve lijekove koje imate: Pratite koje proizvode imate u vašem domu i koliko je lijekova u svakoj kutiji ili boci. .

5. Vladanje čvrstom rukom ili u rukavicama

Neki roditelji, osjećajući gubitak kontrole nad ponašanjem svojih tinejdžera, poduzimaju oštre mjere svaki put kad im dijete izađe iz okvira ponašanja. Svaki dan donosi nove kazne. Dom postaje ratna zona. Nasuprot tome, drugi roditelji izbjegavaju svaki sukob zbog straha da će ih njihovi tinejdžeri odgurnuti od sebe. Oni su stavili ponašanje kao kul roditelji prije postavljanja granica i nametanja pravila. Za te roditelje, disciplina je prljava riječ.

Prvi stil roditeljstva fokusira se na poslušnost iznad svega. Iako domaćinstvo može biti s ograničenom slobodom, tinejdžeri, koji odrastaju u strogom okruženju nemaju priliku razvijati sposobnost rješavanja problema ili vještina liderstva.

Ipak, premalo discipline takođe ne čini uslugu mladima. Tinejdžeri trebaju jasnu strukturu i pravila po kojima bi živjeli dok počinju istraživati vanjski svijet. Do roditelja je da postave temeljne vrijednosti svog domaćinstva i prenesu ih svojoj djeci kroz riječi i djela u skladu s tim. Lerner kaže da ovo znači biti autoritativni roditelj, uz pristup koji “pomaže djeci razviti vještine koje su im potrebne da se vladaju na adekvatan način.”

Vaše dijete je vaše dijete, u svakom pogledu

Podizanje tinejdžera nije uvijek lako ili jednostavno, posebno kad je preispitivanje roditeljskog autoriteta dio odrastanja. Nekih dana, kada se suočavate sa previše prevrtanja očiju, pitate se da li je sve čak i vrijedno truda.

Imajte na umu da vaš uticaj ide dublje nego što mislite. Većina tinejdžera kaže da žele provesti više vremena sa svojim roditeljima, a tinejdžeri biraju prijatelje koji posjeduju temeljne vrijednosti svojih roditelja. Nađite vremena za vaše djete tokom godina mlađe adolescencije i adolescencije. Čak i kada se to ne pokazuje, vi obezbjeđujete čvrste temelje zbog kojih oni znaju da uvijek mogu doći svojoj kući.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *