7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

Promjene koje se dese tokom trudnoće su ogromne, a ogledaju se kako u tijelu kroz fizičke manifestacije,tako i kroz razne psihološke i životne novitete.

Mnoge žene su svjesne da ih čeka konstantan umor, promjene raspoloženja i povećanje stomaka, ali tu je još mnogo drugih stvari – koje su često šokantne.

Upravo ovom temom pozabavila se dr Michele M. Hakakha, autorica brojnih knjiga koja je po struci ginekolog. Kako kaže, mnoge promjene kroz koje trudnice prolaze su često zastrašujuće, poput rasta dlaka na stomaku, zatvora, hemoroida i povećanog vaginalnog iscjetka.

O tome se, nažalost, ne priča dovoljno, pa vam zato donosimo kojih je to 7 najneugodnih promjena u trudnoći prema njenom mišljenju.

1. Naglašena nadutost praćena ispuštanjem vjetrova

Sadržaj:

Tokom trudnoće dolazi do problema sa probavom koji rezultuju nadutošću i čestim ispuštanjem vjetrova. Prije trudnoće žene bi se uglavnom suzdržavale, ali tokom trudnoće to je skoro nemoguće s obzirom na to da je kontrola nad mišićima znatno umanjena.

Problem ove vrste je neizbježan, ali je moguće umanjiti ga kroz vježbanje i pravilnu ishranu. Dr Hakakha kaže kako će se vježbanjem povećati pokretljivost probavnog sistema, te da će izbacivanje onih namirnica koje inače uzrokuju nadutost dovesti do djelimične sanacije ove pojave. U te namirnice, između ostalog, ubrajamo gazirane sokove, grah, brokule i suho voće.

Mliječni proizvodi takođe utiču negativno na probavu, pa ako do trudnoće niste redovno konzumirali mlijeko, nemojte ni sada pretjerivati, jer ne postoji isti nivo tolerancije na mlijeko kao u djetinjstvu.  Često se savjetuje konzumacija mlijeka bez laktoze ili druge hrane bogate kalcijem.

trudnice i nadutost

2. Nekontrolisano mokrenje

Nekontrolisano mokrenje, odnosno inkontinencija, zna biti veoma nepodnošljiva. Trudnicama se dešava da čak i nakon kihanja “slučajno” isprazne mjehur, odnosno nekoliko kapi urina. Zbog toga se preporučuje redovno nošenje higijenskih uložaka, pogotovo tokom posljednjih mjeseci trudnoće, kada je problem ovog tipa učestaliji – jer beba raste i vrši veći pritisak na mjehur. Preporučeno je i da trudnice isprazne mjehur svakih dva sata.


Pročitajte još: Seks u trudnoći – ove poze treba da izbjegavate.


3. Nepoželjne dlake

Hormoni su ti koji utiču na rast dlaka, a s obzirom da tokom trudnoće dolazi do poremećaja istih, i dlake počinju rasti tamo gdje ih ranije nije ni bilo. Trudnice imaju mnogo više kose nego inače, što većinu žena obraduje, ali ta radost brzo splasne na pomisao o dlakama na stomaku, grudima ili licu. Depilacija voskom i čupanje dlaka pincetom su siguran način da se riješite ovih nepoželjnih dodataka – ukoliko to želite, naravno.

trudnice promjene

4. Razvijanje čula mirisa

Često se dešava da tokom trudnoće dođe do pojačanja čula mirisa, pri čemu žene osjećaju nelagodu od intenzivnih mirisa hrane. Ponekad se dešava da žene postanu osjetljive čak i na sopstveni miris, što zna biti veoma nezgodno. To se uglavnom odnosi na miris vagine, posebno na samom kraju trudnoće, ali ne treba da brinete jer je to subjektivni osjećaj, a ne stvarno pojačan intenzitet. Ipak, imajte na umu da ukoliko osjetite neke nove i drugačije mirise, poželjno je da se obratite doktoru.


Pročitajte još: Ultrazvuk u trudnoći – šta sve treba da znate


5. Hemeroidi

Hemoroidi su najčešća od svih ovih pojava, a dešavaju se zajedno sa zatvorom i predugim sjedenjem na zahodu. Prevencijom zatvora umanjićete i rizik od hemoroida. Zbog toga savjetujemo dobru hidrataciju, konzumaciju mnogo vlakana i uzimanje laksativa. Možete probati i prirodne laksative, poput čajeva za regulaciju probave, orašastog voća, sjemenki, probiotika itd. U slučaju hemoroida, obratite se ljekaru i koristite protivupalne kreme.

6. Pojava akni

Akne tokom trudnoće su česta pojava, pogotovo u prvom tromjesečju. Kako biste riješili ovaj problem, koristite proizvode koji odgovaraju vašem licu, jer većina je sigurna za upotrebu. Možete se naravno obratiti i ljekaru prije korišćenja, kako biste dobili stručnu preporuku.

problemi sa aknama trudnoca

7. Problemi s intimnošću

Većina žena ima problem sa intimnim odnosima. Navedeni se javljaju zbog nagomilanih kilograma i svih drugih promjena u trudnoći. Čest je osjećaj neprivlačnosti, ali imajte na umu da je subjektivan i rješiv. Razgovarajte sa partnerom i ne dopustite da to bude prepreka i problem.


Pročitajte još: Ako ste trudni ove kućne poslove ne treba da radite


 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *