Oslobodite dijete straha od doktora

Oslobodite dijete straha od doktora

Za većinu djece odlazak kod doktora predstavlja jednu od najstrašnijih obaveza. Za malu djecu i bebe sasvim je razumljivo da se plaše jer to je mjesto koje je puno nepoznatih zvukova, predmeta i osoba. Starija djeca obično pamte jedan neprijatan pregled, vakcinaciju ili nešto slično i to uzrokuje strah od svakog sljedećeg pregleda.

Iako odlazak kod doktora nije najzabavnija stvar na svijetu, ipak je neophodan dio odrastanja svakog djeteta, a ovo su neki od savjeta kako da dijete oslobodite straha.

Igra doktora

Sadržaj:

Ako do sada niste kupili, onda ste makar jednom naišli na set igračaka sa doktorskom opremom. U njemu se nalazi sve ono što doktori obično koriste pri svakom rutinskom pregledu pa će se vaši mališani moći upoznati sa tim predmetima. Najbolji načina da djeci nešto objasnimo i oslobodimo ih straha je uvijek igra. Igrajte se doktora i pacijenta, pregledajte jedni druge, a dijete će se upoznati sa svim predmetima, terminima i radnjama.

Oslobodite dijete straha od doktora igra

Pričajte o tome šta slijedi

Kao i za sva druga dešavanja u životu djeteta, tako i za odlazak kod doktora važi isto pravilo – pričajte unaprijed o tome i objasnite djetetu šta da očekuje. Ukoliko koristite doktorski set igračaka objašnjavate djetetu kroz igru šta je stetoskop, za šta on služi i pokažite kako se koristi. Važno je djetetu dati realnu sliku onoga što može očekivati te mu nemojte reći da vakcijnacija neće uopšte boljeti već objasnite da neprijatnost traje samo sekundu ili nešto slično.

Oslobodite dijete straha od doktora igrom

Iskoriste pomoć knjiga

Mnogo je knjiga za djecu koje govore o odlasku kod doktora i mogu biti od velike koristi kada je u pitanju otklanjanje straha. Osim knjiga možete iskoristiti i video sadržaj, odnosno crtane filmove. Ukoliko je Pepa Prase omiljeni crtać vaših mališana pokušajte pronaći epizodu u kojoj ona posjećuje doktora. To će djeci pomoći da shvate da odlazak kod doktora nije ništa strašno.

Sve u svemu važno je da stalno razgovarate sa djecom o tome šta slijedi i šta odlazak kod doktora znači. Taj razgovor može biti uz igru, čitanje ili gledanje filmova i važno je da se odvija u opuštenoj atmosferi. Uz to možete uvijek na pregled sa vama ponijeti i omiljenu igračku koja će imati ulogu podrške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *