Idealan doručak za djecu i zašto je važan

Idealan dorucak za djecu i zasto je vazan

Opštepoznato je da je doručak najvažniji obrok u danu. On je naročito važan za djecu i nikako ga ne bi smjeli preskakati jer se na taj način obezbjeđuju svim važnim nutrijentima neophodnim za cjelodnevnu aktivnost. Evo šta sve treba znati o doručku.

Jutro je često veoma haotičan dio dana kada su svi članovi porodice u žurbi. Osim oblačenja, tuširanja i pranja zuba neizostavan dio jutra trebao bi da bude i doručak. Ujutru su energetske rezerve organizma na minimumu i važno je da dijete poslije višečasovnog spavanja tijelo osvježi kalorijama potrebnim za pravilno funkcionisanje tokom cijelog dana.

Idealan dorucak za djecu zasto je vazan

Šta djeca treba da jedu za doručak?

Kako bi doručak bio uravnotežen treba da sadrži proste i složene ugljene hidrate i proteine.

  • Složeni ugljeni hidrati nalaze se u hljebu i žitaricama, ali ukoliko kupujete ove namirnice važno je da pazite na njihov sastav jer u njima ne bi trebalo da bude mnogo šećera.
  • Prosti ugljeni hidrati nalaze se u svježem i suhom voću i medu.
  • Proteine sadrže namirnice poput punomasnog mlijeka, jogurta, mladog sira i jaja.

U doručak za djecu inkorporirajte neke od ovih 15 zdravih namirnica ključnih parvilan za rast i razvoj mališana.

Osim što doručak tijelu daje dovoljno energije da prebrodi sve aktivnosti u toku dana, studije su pokazale da je i odlična preventiva nastanku dijabetesa. Prema istraživanjima, djeca koja preskaču doručak imaju mnogo veće šanse da obole od dijabetesa ili imaju problem sa prekomjernom kilažom.

Hrana koja poboljšava rad mozga kod djece

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *