Istraživanje je pokazalo da majke žive duže ako više vremena provodite sa njima!

mama i cerka

Kada ste posljednji put vidjeli svoju majku? Prošlo je dosta vremena, zar ne? Ne stižete od posla i obaveza, znamo. Ali razmislite da to nekako promijenite, jer je istraživanje pokazalo da će vaše majke živjeti duže ako provedete više vremena sa njima.

Zaključak istraživanja bio je da je samoća značajan faktor u smanjenju životnog vijeka. Ona utiče na depresiju i zdravstvene probleme koji mogu dovesti do preuranjene smrti.

Istraživanje je sprovedeno na 1600 odraslih ljudi sa prosjekom od 71 godinu. 24 posto učesnika koja su prijavila da se osjećaju usamljeno umrla su u roku od 6 godina od početka studija, a u istom periodu je umrlo samo 14 posto onih koji su prijavili da imaju društvo i saputnika.

Rezultati, koji su objavljeni u JAMA Internal Medicine, su ostali isti i nakon zdravstvenih i socialno-ekonomskih kontrola.

Još jedna studija objavljena u PLoS MEdinice, iz 2010, otkrila je da su društvena povezivanja veoma značajna.

“Okruženost ljudima i duštveni život važnu su ne samo za kvalitet kompletnog života, nego i za trajanje istog”, izjavio je Julianne Holt-Lunstad, doktor i profesor psihologije na Brigham Young univerzitetu u Provu.

Usamljenost i izolovanost su grozni za ljudsko zdravlje. Zapravo, smatraju se većim štetnikom po zdravlje od cigareta i pretilosti.

Provođenje vremena sa voljenim ljudima i prijateljima dovodi do dosta smijeha, a smijeh je moćan lijek za brojne bolesti, koji ujedno poboljšava imunitet, smanjuje krvni pritisak i stimuliše mentalnu aktivnost.

Dakle, šta onda čekate? Posjetite svoju majku i budite raspoloženi, nasmijani i srećni. Biće vam zahvalna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *