13 stvari za koje treba da koristite kokosovo ulje

kokosovo ulje

Kokosovo ulje je veoma popularno zbog brojnih benefita koje donosi. Brzo je postalo neizostavno i u kuhinji i u njegovanju kože i kose, a jednom kada uvidite ljepote korišćenja nećete prestati.

Korisnost kokosovog ulja ogleda se i u činjenici da sadrži laurinsku kiselinu koja ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno dejstvo.

Zato, ako još uvijek niste, počnite sa korišćenjem ove namirnice na sljedeće načine..

1. Za skidanje šminke : Kokosovo mlijeko dobra je zamjena za mlijeko za skidanje šminke i drugih nečistoća. Nanesite malo na tufer i u isto vrijeme čistite i njegujte kožu. I da, lijepa vijest je što od njega ne peku oči.

2. Kao mlijeko za tijelo: Odnosno ulje koje će vam dati divnu, mekanu i regenerisanu kožu. Ulje umasirajte svaki dan na vlažnu kožu jer tako daje najbolji efekat.

3. Kao balzam za kosu: Nanesite kokosovo ulje na vrhove i isperite nakon sat-dva vremena. A možete i ostaviti preko noći za još bolje dejstvo.

4. Kao pastu za zube:  Sigurno najveće iznenađenje predstavlja ova primjena kokosovog ulja. Riječ je o tehnici “oil pulling” iza koje stoji poznata glumica Gvinet Paltrou. Kako kaže, ona 10 min mućka u ustima kokosovo ulje i tako postiže izuzetnu bjelinu zuba. Naravno, proces se vrši nakon redovnog pranja zuba.

5. Kao piling za tijelo: Pomiješajte dvije kašike kokosov ulja i kašiku smeđeg šećera. Dobićete blaži i veoma djelotvoran piling koji će vašu kožu učiniti neodoljivo mekanom. Koristitie piling jednom nedjeljno.

6. Kao balzam za usne: Podrazumijeva se, ako ćemo iskreno. Njegujuća svojstva ostavljaju primjetne efekte i na usne, koje nakon ulja budu nježne i nahranjene..

kokosovo ulje organsko

7. Za umanjivanje pelenskog osipa: Kokosovo ulje umanjuje crvenilo, a ukoliko ga budete koristili svakodnevno (u tankom sloju) prije stavljanja pelena, možete spriječiti reakcije i iritacije.

8. Za njegu bradavica: Bradavice su vam bolne i ispucale od kada ste počeli dojiti? Stavite kokosovo ulje na tufer i tufer postavite ga na bolno mjesto, pa ostavite preko noći. Osim regeneracije ove oblasti, ovako ćete štititi bebu od infekcija prilikom dojenja.

9. Za olakšavanje bolova prilikom izbijanja zubića: Vašoj bebi izbijaju zubići, pa su desni osjetljive i bolne? Masirajte ih kokosovim uljem koje će ublažiti bol. Možete i kompletnu bebu masirati sa uljem. Naravno, obratite pažnju na to da ulje bude prirodnog porijekla.

11. Za zaštitu od sunca: U kokosovom ulju nalazi se prirodni SPF  koji je dosta malen, ali opet štiti od sunca i ujedno njeguje.

12. Za liječenje opekotina i rana: S obzirom na hranjivost i druge benefite, kokosovo ulje pomaže koži koja je izgorila, ili koja je povrijeđena, da se regeneriše.

13. Za ispucale pete: Ispucale pete su uvijek problem, a brojne kreme jednostavno nisu dovoljno dobar lijek. Probajte zato kokosovo ulje koje će ih učini mekšim i elastičnijim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *