Kako bebi dati lijek

kako bebi dati lijek

Roditeljstvo dolazi sa mnoštvo zabavnih i dragocjenih trenutaka. Prvo hranjenje, prvo kupanje, osmjeh, igranje, puzanje i još mnogo toga. Nažalost, kada je beba bolesna davanje lijeka ne predstavlja najradosniji momenat roditelja i više podsjeća na noćnu moru. Vrištanje, plakanje i pljuvanje najčešće su rezultat svakog pokušaja davanje lijeka. Međutim, nema potrebe da se borite ili da izbjegavate dati lijek bebi onda kada je im je potreban. Donosimo vam korisne i sigurne načine kako bebi dati lijek bez straha da ćete ih uplašiti ili uznemiriti.

Učinite lijek ukusnijim

Sadržaj:

Kao što i sami znamo, lijekovi ponekad mogu imati neprijatan ukus. Dakle, nije ni čudo što mališani ne žele da ga progutaju. Srećom, ukus lijeka je često moguće poboljšati. Upitajte svog ljekara ili farmaceuta da li postoje određeni poboljšivači ukusa lijeka. Takvi lijekovi su češće ljepšeg ukusa, ali dolaze i sa većom cijenom. Odlična vijest je da nema nuspojava za bebu, i da su savršeno bezbjedni.

Cucla za doziranje lijeka

Uobičajeno riješenje koje većina roditelja koristi da bi svojim mališanima laške dali lijek jeste cucla za doziranje lijeka. One se obično dobijaju uz lijek, a na ovaj način vaša beba će bez problema da „posisa“ lijek iz bočice. Cucla za doziranje lijeka su odlično riješenje kod mališana koji odbijaju da unesu bilo šta što što nije cucla ili bradavica.

Moć pogrešnog usmjeravanja

Metoda odvraćanja pažnje najmlađima najbolje funkcioniše kada imate pored sebe osobu koja će vam pomoći u ovom zadatku. Neka jedno od vas odvraća pažnju bebi smiješnim grimasama, igračkama ili slično dok vi dajete bebi lijek. Na ovaj način previše su ometeni da bi primjetili da ste im dali bilo kakve lijekove, a i kada se to desi već ste uspjeli u svojoj misiji.

Umotajte bebu

Svi znamo koliko bebe ne vole lijekove, zbog čega će pod svaku cijenu pokušati da ih izbjegnu. To uključuje i bacanje ruku i nogu u pokušaju da se odbaci lijek. Ovo je jedan od najvećih razloga zašto je davanje lijekova bebi pravi izazov. Nježnim umotavanjem bebe možete ukloniti ovu prepreku, čineći davanje lijekova mnogo jednostavniji. Umotavanje bebe je uglavnom vezano za novorođenčad ili male bebe, nakon čega ćete im lakše staviti lijek u usta bez bacanja ruku. Nakon što ste joj uspjeli dati lijek, odmotajte bebu i budite spremni da je utješite ukoliko je to potrebno.

Ohladite lijek

Hlađenje lijeka je metoda koju preporučuju ljekari koji tvrde da je u pitanju bezbjedna metoda koja neće naškoditi lijeku. Na ovaj način ćete laške dati bebi lijek onda kada im je potreban. Hlađenje lijeka može pomoći iz dva razloga. Prvo, ukoliko vašoj bebi rastu zubi, u tom slučaju osjećaj hlađenja će im itekako prijati. Osim toga, hlađenjem se neutrališe neprijatan ukus lijeka. Stoga, hlađenjem možete biti sigurni da će vaše dijete lakše pristati na lijekove.

Sakrijte lijek u hranu

Sakrivanje lijeka u hranu je još jedna često korišćena metoda davanja lijeka kojim se mnogi roditelji koriste već godinama. Ali ukoliko imate malu bebu koja još uvijek nije na čvrstoj hrani, ovaj trik možda i nije od koristi. Ali, ukoliko je vaš beba već na čvrstoj hrani ovo je siguran način da im krišom date lijek. Stavite lijek u jedan od obroka ( ili u sve obroke dnevno ukoliko se lijek daje više puta na dan), a vaši najmlađi neće imati pojma. Naravno, u ovom slučaju moraćete se pobrinuti da pojedu sve u tanjiru , ali to je sigurno lakše nego boriti se sa lijekom u rukama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *