Najbolja igračka za djecu i njihov razvoj

Roditelji danas skloni su pretjeranoj kupovini igračaka za svoju djecu. Ne rade to samo zato što žele svom djetetu da priušte sve i da ga razmaze već i zbog toga što su i oni radoznali i žele da isprobaju neku novu i neobičnu igru ili igračku. Sve je to normalno i čak dosta simpatično, međutim dječiju pažnju sve to ne drže dugo.

Malo je igračaka sa kojima će se dijete dugo igrati, a još manje onih kojima će se vraćati. Kocke su jedna od onih igračaka koja je primjerena za sve uzraste i moguće ju je iskorisiti na nebrojano mnogo načina. Kocke usavršavaju motoriku ruku i šaka, razvijaju maštu, a dokazano je da čak utiču i na bolje razumijevanje matematike.

Slaganje i rušenje

Sadržaj:

Kada dijete pravi oblike kockama slažući ih i rušeći, ono počinje da gleda svijet u tri dimenzije i stiče osjećaj za prostor. Upravo zbog toga važno je da djetetu obezbjedite dovoljno prostora za igru. Najbolje je da to bude pod ili neka tvrda podloga i da ima dovoljno prostora da može da gradi u visinu i širinu, a zatim da to sve sruši ili presloži.

Iako je teško obuzdati se, ne treba se miješati u njihovu igru. To znači da čak i kada nam se neki njihovi pokušaji čine nelogični ili nemogući ne trebamo intervenisati jer djeca na ovaj način uče i percepiraju oblika i pokrete.

igranje sa kockicama

Najčešće djeca prvo nauče da ruše kocke i treba im dozvoliti da to rade. Oni tako uče da mogu svojim pokretom da utiču na nešto i da to promijene. Osjećaj moći koje dijete kroz takvu igru stiče pomoći će mu da kasnije odraste u samouvjerenu osobu.

Svjesna kontrola ruku

Kada beba napuni četiri mjeseca počinje sve više da kontroliše pokrete ruku. Tada počinje faza u kojoj beba sve manje hvata refleksno, a sve više ciljano hvata predmete koji se nađu ispred nje.

U preiodu između četvrtog i šestog mjeseca počinje da se razvija koordinacija ruka-oko i beba sve više vježba hvatanje igračaka ili predmeta ispred sebe. Upravo zbog toga poželjno je da za ovaj uzrast birate igračke živih boja (žuta, crvena, plava, zelena), a podloga na kojoj su treba da bude u suprotnoj boji kako bi beba mogla što bolje da ih uoči. U ovom periodu bebe ne mogu dobro da procijene udaljenost predmeta pa često promaše, ali uz stalnu igru vrlo brzo nauče.

kocke najbolja igracka za djecu

Kada beba napuni pet mjeseci počinje da hvata, odnosno može da otvori šaku sa odovjenim palce. U početku ovo vježbajte sa manjim predmetima, a kasnije sa većim. Ako u ovom periodu date bebi kocku, uhvatiće je cijelom šakom, a vrlo brzo će početi da gleda drugu dok jednu drži u ruci.

Hvatanje i dosezanje

U sljedećoj fazi razvoja beba počinje da hvata predmete objema rukama, da udara jednu igračku o drugu, da ih baca i osluškuje šta se nakon toga događa. U ovom periodu beba još uvijek često stavlja igračke u usta i na taj način ih istražuje, ali upoznavanje čula dodira postaje sve važnije i zanimljivije.

igracka za sve uzraste

U ovom periodu sa bebom treba praktikovati aktivnosti kao što su: hvatanje igračaka koje vise, igranje loptama različitih veličina, dosezanje do igračaka koje su na suprotnoj strani, prebacivanje manjih igračaka iz jedne ruke u drugu, hvatanje igračaka objema rukama, držanje igračke u jednoj ruci i posezanje za drugom u sjedećem položaju. Hvatanje i dosezanje su veoma važne i složene vještine kojima beba treba da ovlada i da ih usavrši, za šta joj je neophodna pomoć roditelja.

Samostalna igra

Od trenutka kada dijete počinje da sjedi i igra se, kocke koje mogu da se slažu jedna na drugu kao toranj su pogodne za stimulaciju motornih sposobnosti. Kocke danas mogu da se nađu u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima. Za mlađe od godinu dana pogodne su mekane kocke kao na primjer one presvučene tkaninom. Za stariju djecu odlične su drvene jer su dugotrajne i od prirodnog materijala.

Odaberite kocke jarkih boja kako bi stimulacija bila što bolja. Kocke napravljene od čvrstog materijala, kao što je drvo ili plastika, mogu da udaraju jedna od drugu i proizvode zvukove što je djeci veoma interesantno.

samostalna igra

U uzrastu od sedam mjeseci, beba počinje da uočava položaje, udaljenost, oblike, veličine, tako da kocke sa svojim karakteristikama u potpunosti zadovoljavaju ove potrebe. Pošto mlađa djeca ne mogu precizno da namjeste kocku na kocku, za njih treba odabrati one koje se uglavljuj.


Pročitajte i ovo: Kako naučiti dijete da se igra samo


Igra sakrivanja

U osmom mjesecu djeci počinje biti zanimljivo da traže sakrivene predmete, a to može biti mala kocka ili neka manja igračka poklopljena veliko kockom. U ovom periodu kao odlična igra može poslužiti bacanje kockica. Na taj način dijete ispituje ponašanje i zvukove predmeta.

Kada dijete napuni godinu dana poželjno je opet stimulisati motoričke posobnosti i koordinaciju oko-šaka. Dijete u ovom periodu prebacuje kockicu iz jedne u drugu ruku, stavlja manju kocku u veću, udara igračke jednu od drugu, baca ih, igra se sa tri predmeta istovremeno, privlači udaljene predmete i slično. Za sve ove aktivnosti mogu se koristiti kockice.

kocke za djecu

Sa petnaest meseci, dijete ima sposobnost da drži dva do tri predmeta u jednoj ruci, a neka djeca mogu da grade toranj od dve kocke. Kada napune dijve godine, djeca mogu da sagrade toranj od četiri kocke (navedeni uzrasti u kojima dijete može nešto da uradi su okvirni, služe samo za orijentaciju, a svako dijete ima sopstveni put sazrijevanja).

Kroz sve navedene faze razvoja i odrastanja djeci se mogu ponuditi kocke kao zabavna i stimulativna igračka. Bezbrojne su kombinacije i načini slaganja kocikica i baš zbog toga djeci su uvijek zabavne. Djetetu ne treba pokazivati šta se radi sa kockama, ono će to samo da otkrije.

Aktivnosti za djecu po uzrastima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *