10 najzdravijih namirnica za trudnice

najbolja hrana u trudnoći

Donosimo listu namirnica koja bi inače trebala biti uvrštena u vašu ishranu, a pogotovo onda kada ste u drugom stanju. Naravno, trebate ih usklađivati sa vašim fizičkim stanjem, tako da je potpuno nelogično da jedete brokoli na silu, ukoliko se borite sa mučninama. Ubacujte ove namirnice postepeno, pažljivo i ne pretjerujte sa konzumacijom.

Brokoli

Sadržaj:

Ako želite voditi zdravu trudnoću, ova namirnica bi trebala da bude broj jedan za vas. Osim što je bogata kalcijumom i folnim kiselinama, sadrži i značaj udio vlakana, te je zaista odličan antioksidant. S obzirom da obiluje i vitaminom C, ovo popularno zeleno povrće će pomoći vašem organizmu da apsorbuje gvožđe koje ste prethodno unijeli kroz namirnice bogate ovim mineralom.

Žitarice

Folna kiselina je veoma važna ne samo tokom trudnoće, već i prije samog začeća. Najbitnije je da obezbjedite dovoljno folata u prvim sedmicama trudnoće, jer oni najbolje utiču na razvoj bebe. Preporučena dnevna doza je 400 mikrograma kroz ishranu ili dodatke ishrani, a s obzirom da je doručak od žitarica veoma lako napraviti – kroz samo ovo jelo ćete unijeti značajan broj mikrograma u toku dana.

Pasulj i sočivo

Zašto je poželjno da trudnice jedu ove namirnice? Inače, pasulj i sočivo obiluju proteinima, a pored toga sadrže i visok nivo vlakana, što je sjajno u borbi protiv opstipacije (zatvora).

Mlijeko

Da li ste znali da vaše tijelo crpi dvostruko više kalcijuma iz hrane dok ste trudni? Upravo iz ovog razloga, bitno je da unosite dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda. Mada, većina nas zapravo ne unosi dovoljno kalcijuma – zato, obrano mlijeko je sjajan izbor. Naime, svaka čaša od 8 unca obranog mlijeka, snabdijeva oko 30 odsto preporučenih dnevnih količina.

Banane

Pored toga što obiluju kalijumom, banane su odličan borac i protiv trudničkog umora, a i lake su za probavu. Možete ih kombinovati za doručak zajedno sa žitaricama i jogurtom, a možete ih zalediti, izblendati i zajedno sa drugim voćem napraviti sjajno ljetno osvježenje.

Meso

Tokom trudnoće vaš organizam treba dvostruke veće količine gvožđa. Ako ne budete unosili dovoljno gvožđa, osjećaćete se umorno i iscrpljeno. U mesu se nalazi gvožđe koje se lako apsorbuje.

Sir

Nikako nemojte jesti meke sireve u trudnoći. Mada, poželjno je da konzumirate mocarelu, pošto ćete unosom ove namirnice zadovoljite potrebne količine kalcijuma. Sir je takođe bogat i proteinima.

Jaja

Nažalost, mnoge žene tokom drugog stanja imaju odbojnost prema mesu. U tom slučaju, potrebno je naći adekvatnu zamjenu za unos proteina. Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne organizmu, tako da za brzu večeru nema boljeg prijedloga od omleta sa mnogo sjeckanog povrća i malo sira, a za doručak ili užinu – preporučujemo vam kuvano jaje sa zelenom salatom.

Ovsene pahuljice

Možda ste navikli da za doručak jedete sendviče ili neka peciva, no najbolje bi bilo da vaš prvi obrok budu ovsene pahuljice, jer su prepune složenih ugljenih hidrata koji sporo sagorijevaju i oslobađaju energiju dugo nakon obroka. Takođe, odlični su regulatori visokog nivoa holesterola.

Zeleniš

Kuvani špinat u sebi sadrži visok procenat folata i gvožđa, dok je kelj dobar izvor kalcijuma. Ono što je odlično je da zeleno lisnato povrće možete iskoristiti u više navrata: za salatu, varivo, supe i čorbe, jela sa tjesteninom, ili da se doda u sendvič.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *