Kako bebi skinuti temperaturu?

kako bebi skinuti temperaturu

Vaša beba ima temperaturu i zabrinuli ste se? Prva i ujedno prava pitanja koja se u tom trenutku nalaze u glavi jesu  da li je to normalna temperatura, kako je skinuti i da li/kada otići kod doktora.

Znamo da ne postoji veća briga od ove. Bebe, tako male, osjetljive, nerazvijene, uopšte ne bi trebale prolaziti kroz takve agonije, ali ovakva stanja je nemoguće izbjeći.

Zašto beba ima temperaturu?

Sadržaj:

Iako nije ugodno, ni samoj bebi ni njenim roditeljima, temperatura je odbrambeni mehanizam. Ona je zapravo odgovor organizma na napad određenih bolesti i štetočina. Imunološki sistem kod djece je nerazvijen i nezreo, pa samim tim lakše dolazi do povišenja temperature. Zato su bebe tako osjetljive na razne infekcije.

beba-ima-temperaturu

Povišena tjelesna temperatura ne mora nužno da znači da je vaše dijete bolesno, ali je opet najčešći simptom mnogih bolesti. Čak i sa tim na umu, mnogi roditelji će panično odreagovati na povišenje temperature. Da bismo ublažili ovakve reakcije i strahove, u nastavku vam donosimo osnovna obilježja temperature kod beba i kako je najlakše i najbrže skinuti.

Dobre strane temperature

Neugodna jeste, ali nije uvijek štetna – to treba da imate na umu. Zašto? Jer povišena temperatura predstavlja odbrambeni mehanizam.

Organizam odgovara na napad uzročnika bolesti, sprečava i zaustavlja razmnožavanje i smanjuje štetnost. Ona, iako ima takav uticaj da se fizički ne osjećamo najbolje, zapravo oporavlja i poboljšava stanje imunološkog sistema i njegovu kompletnu funkcionalnost.

Kada je tijelo čovjeka napadnuto od strane virusa i bakterija, temperatura pokreće leukocite koji napadaju štetočine u organizmu i sprečava njihov rast. Povećana temperatura može i snižavati nivo željeza koji je potreban bakterijama. U slučaju virusne infekcije temperatura utiče na proizvodnju interferona i sličnih antivirusnih tijela u organizmu.

Obloge za skidanje temperature: narodni recepti

Febrilne konvulzije (fras)

Proces razvijenja mozga teče, naravno, i nakon rođenja djeteta. Traje otprilike sve do pete/šeste godine i u tom periodu su djeca osjetljiva na visoku temperaturu. Razlog tome je što ista, zajedno sa manjkom tečnosti u organizmu, može uzrokovati nešto šta je u narodnu poznato kao fras a stručno se naziva febrilna konvulzija.

Febrilne konvulzije su suštinski napadi grčeva usljed kojih dijete poplavi, ne može da diše i gubi svijest. To su osnovni simptomi. Može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko sati, što je uglavnom stravično i na samu pomisao.

Duži napadi, uz to sve, mogu dovesti to oštećenja mozga različitog stepena. Zato je jako bitno da se na onu djecu koja su sklona febrilnim konvulzijama dobro obrati pažnja, odnosno da se temperatura krene snižavati već na 37,5˚C kad je mjerena pod rukom.

“Temperature niže od 38 ˚C u pravilu ne treba snižavati ako se dijete ne osjeća loše i nije nikada imalo febrilne konvulzije. Čak i više temperature nisu same po sebi opasne i nisu znak težeg poremećaja ako dijete nije nikada imalo konvulzije i ne pati od kronične bolesti. Mnogo važnije od same temperature jest to kako dijete reagira na nju. Ako normalno jede i spava te je živahno, vjerojatno mu ne treba nikakav lijek.” – savjetovali su iz Američkog pedijatrijskog uduženja.

Grčevi kod novorođenčadi: simptomi i olakšavajuće tehnike

Šta je to normalna temperatura kod beba?

Temperatura kod beba se skida kada pređe 38,5° Celzijusa ako je mjerena ispod pazduha, odnosno 39 ukoliko se mjeri u uhu ili u guzi. Sve ispot toga je znak da se u organizmu nešto dešava, ali da ne treba prerano djelovati, jer, kako smo ustanovili, to znači da se tijelo bori protiv štetočina.

Kako nastaje povišena temperatura?

Hipotalamus, dio mozga koji djeluje suštinski kao termostat, reguliše tjelesnu temperaturu. Do pregrijavanja tijela dođe svaki put kada se više temperature stvori nego što se oda.

normalna-temperatura-kod-beba

Razlikuju se dvije faze u povišenju temperature:

 1. Pokušaj tjelesne temperature do naraste do visine termostatne tačke, usljed čega čovjek osjeća hladnoću, groznicu, poblijedi i globalno se osjeća loše. Uglavnom se u toj fazi vrši utopljavanje pokrivanjem.
 2. Druga faza nastaje kada je tjelesna temperatura dosegnula visinu termostatne tačke. Tada počinje znojenje, crvenjenje, a uz to koža postaje sve vruća od viška toplote. U tom periodu treba mjeriti temperaturu i početi sa snižavanjem iste.

Pročitaj još: Da li je vaše dijete previše bolesno za školu?

Kada mjeriti temperaturu?

Kada god primijetite da se vaše dijete ponaša drugačije, da je mirnije, tromije i dosta razdražljivo, a uz to postoji manjak apetita i dijete se čini toplim, ili se javi povraćanje, proliv, osip i slični simptomi, opipajte dlanom čelo da biste utvrdili nivo topline. To nije pouzdana metoda, ali će vam na prvu reći da li postoji potreba za mjerenjem i eventualnim traženjem rješenja.

Imajte na umu da mjerenje nakon toplog obroka, kupke ili nekog toplog napitka nije pogodno, jer se često javlja lažno povišena temperatura.

kako-brzo-skinuti-temperaturu

Kako mjeriti temperaturu?

Prvi i osnovni vid mjerenja odnosno ustanovljavanja postojanja temperature je onaj stavljanjem ruke ili usana na čelo ili oko bebe. Ukoliko se ovim putem utvrdi toplota veća nego inače, koja je uz to u porastu, to je jasan znak postojanja povišene temperature. U tom slučaju se pristupa mjerenju toplomjerom koji će pokazati precizno koliko je porasla i koliko brzo raste temperatura vašeg djeteta.

Mjerenje temperature može se izvršiti:

 • digitalnim,
 • živinim ili
 • infracrvenim toplomjerom.

Živin tomplomjer se posljednjih godina sve manje koristi zbog opasnosti koju uzrokuje za okolinu. Digitalni, osim manje štetnosti, imaju i prednost u brzini mjerenja tjelesne temperature, koja je znatno veća nego kod živinih. Svega minut vremena je potreban, dok za živin postoji pravilo 5 minuta držanja kako bi se dobili tačni podaci. Infracrveni su posljednji doseg u mjerenju i izuzetno su praktični, ali još uvijek slabije korišteni. Uz to, potrebno je dobro proučiti upustva i pravila za korišćenje, ili se raspitati kod doktora, kako bi dobijeni rezultati bili precizni.

U pogledu mjesta mjerenja, postoji nekoliko opcija:

 • Rektalno,
 • Oralno,
 • U uhu,
 • Aksilarno.

Rektalno mjerenje temperature

Rektalno mjerenje temperature je vjerovatno najneprijatnije i za samu bebu i za roditelje, ali se smatra daleko najpouzdanijim. Bebu stavite u ležeči položaj, na stomak. Noge neka vise pod uglom od 90 stepeni. Razvucite guzu kako bi čmar bio vidljiv, pa uvucite toplomjer. Poželjno je da namažete toplomjer vazelinom ili veoma masnom kremom.

Kod dojenčadi se vrh toplopmjera uvodi svega do 1,5 centimetar, dok kod veće djece ta granica je pomjerena na 2,5 cm. Budite pažljivi i nježni, a poželjno pjevajte i pričajte sa svojom bebom kako bi bila što opuštenija. Toplomjer u čmaru držite neke dvije minute ako je živin, odnosno dok ne zazvoni ako je iz kategorije digitalnih.

Ne zaboravite, bitno je da beba bude mirna, da se ne otima, i da je što opuštenija. Ako se počne rintati u toku postupka, poželjno je da prestanete sa mjerenjem.

Aksilarno mjerenje temperature

Aksilarno mjerenje je manje pouzdano od rektalnog, ali je generalno najkorišćenije. Praktično je u slučaju kada je beba veoma nemirna ili kada ima proliv pa je nemoguće izmjeriti temperaturu na guzu.

Herpangina – virusna bolest kod koje roditelji često griješe

Toplomjer se stavlja bebi ispod pazduha, ali sa uslovom da taj dio mora biti potpuno suh inače će dobijene informacije biti pogrešne. Za vrijeme mjerenja držite bebine ruke čvrsto, a lakat skroz prislonjen uz tijelo. Temperatura se ispod pazduha mjeri nešto duže na živinom toplomjeru – 5 minuta.

Oralno mjerenje temperature

Oralno mjerenje, odnosno mjerenje u ustima,  je nešto opasnije i praktikuje se tek nakon nekoliko godina, odnosno kada beba odraste. Razlog tome je što postoji mogućnost da dijete zagrize toplomjer u ustima, bilo svjesno ili nesvjesno. Provodi se tako što vrh toplomjera stavljate ispod jezika. Ukoliko koristite živin, mjerenje traje 2-4 minute.

prirodno-skidanje-temperature

Mjerenje temperature u uhu

Za mjerenje temperature u uhu bebe je potreban poseban toplomjer i poznavanje rada na istom. Najbolja opcija je da doktora zamolite da vam pokaže kako se koristi ili da dobro i detaljno pročitate uputstva.

Mjerenje trakama na čelu

Osim navedenih, postoji i jedan ne tako tradicionalan način mjerenja – mjerenje trakom koja se prislanja na čelo, a razinu temperature očituje pomoću boja i skale. Ovo je definitivno najlakši način, ujedno i najbrži, ali svakako ne spada u kategoriju pouzdanih.

Temperatura bebe preko 40° Celzijusa?

Povišena temperatura izaziva paniku i strah za zdravlje i stanje bebe, ali kada ista dosegne 40° Celzijusa tek onda nastaje prava briga. Postavlja se pitanje da li će ovakva temperatura ostaviti neke trajne posljedice i šta raditi u tom slučaju.
Iako izgleda strašno, istraživanja su pokazala da ona ne djeluje štetno na organizam, odnosno da organizmi mlade i zdrave osobe, pogotovo bebe, mogu podnijeti temperaturu koja doseže do 40 stepeni. Ipak, djelovanje i odlazak kod doktora kada temperatura bude na tom pragu ili ga pređe je neophodno i bitno.

Kako skinuti bebi temperaturu?

obloge-za-temperaturu

Kako smo već naveli, povišena temperatura predstavlja način odbrane organizma od uzročnika infekcije. Iz tog razloga je poželjno da se temperatura snižava tek kada poraste iznad 38°C.

Kada se ustanovi da beba ima povišenu temperaturu i da je ona dosegnula određenu granicu, prvo pitanje koje se postavlja je kako brzo skinuti temperaturu. Temperatura kod beba može da se skida na dva načina – fizički i farmakološki. Prvi podrazumijeva hlađenje, a drugi korišćenje lijekova.

Obe tehnike bi trebale dati rezultate, a moguće je i da se kombinuju. Lijekovi se smatraju efektivnijim, ali nije uvijek pametno davati ih bebama, pa je tako u slučaju manjih povišenja temperature poželjnije koristiti neke prirodne lijekove i tretmane koji će spustiti toplotu bebinog organizma.

Naravno, kada se odlučite na davanje lijeka, veoma je važno da je isti prepisao doktor i da je potvrdio korišćenje.

Prirodno skidanje temperature

Kao što smo naveli prethodno u tekstu, ukoliko ne želite koristiti lijekove, ukoliko temperatura nije previsoka ili lijekovi sami za sebe nisu dovolji, pa radi brzine i efikasnosti odlučite da kombinujete više načina – za skidanje temperature kod beba idealne su i razne fizikalne metode. U nastavku pročitajte koje su to sve.

 1. Kupanje mlakom vodom – golo dijete stavite u kadu u kojoj je dno pokriveno mlakom vodom. Polijevajte cijelu bebu (osim njene glave) vodom, isto tako mlakom/hladnjikavom. Ovaj postupak neka traje 20-ak minuta. Tako se otklanja toplota iz tijela.
 2. Stavljanje obloge za temperaturu – Obloge su djelotvorne i često korišćene. Mokrom i ocijeđenom plahtom ili pelenom obmotajte djetetov vrat i pete. Pokrijte oblog suhim frotirnim ručnikom, a sve skinite nakon 5 minuta. Nikako nemojte stavljati oblogu natopljenu alkoholom – on isušuje i prolazi kroz kožu, a to nikako ne odgovara bebama i stanju u kom se nalaze.
 3. Davanje tečnosti – Davanje tečnosti je izuzetno bitno. Bilo da je voda, čaj, sok, supica ili nešto treće, djetetu morate dati što više tečnosti, jer visoka temperatura uzrokuje dehidrataciju.
 4. Hlađenje prostorije – Rashladite prostoriju u kojoj se nalazi beba tako da ne bude toplija od 22°C.
 5. Riješite bebu viška odjeće – Na djetetu ostavite samo odjeću koja je napravljena od prirodnih materijala, poput pamuka. On dobro upija vlagu i diše, što je poželjno u ovakvim trenucima.

Obloge za skidanje temperature su se pokazale možda i kao najefikasniji način od svih gore navedenih, a često se kombinuju sa lijekovima. Svaka od metoda je učestalo korištena i pokazala je efekte na ovom polju.

Lijek za temperaturu

Lijek za temperaturu se daje ukoliko ista prelazi 38°C. Izuzetno je važno da je dobro i pažljivo doziran, uvijek u skladu sa starošću i težinom djeteta. Osim toga, mora se voditi računa i o obliku u kom se daje.

Njega novorođenčeta: Kako pravilno brinuti o tek rođenoj bebi?

Prije davanja lijekova trebalo bi da pročitate uputstvo za davanje ili da se obratite doktoru za savjet. Samo tako se i mogu primjenjivati.

Poželjno je da lijekove imate u kući, kako ne biste u trenutku kada vam zatraba isti bili onemogućeni da djetetu date potrebnu dozu.

lijek-za-temperaturu-paracetamol

Lijekovi koji se babama daju za snižavanje temperature su sljedeći:

 1. Paracetamol – Prvo se temperatura pokušava oboriti paracetamolom, jer on ima najmanje nus efekata i neželjenih dejstava, a uz to direktno djeluje na hipotalamus. Poželjno je da se daje sirup, i to 10mg po kilogramu bebine težine, a na svakih 6 do 8 sati.
 2. Ibuprofen – On djeluje ne samo na povišenu temperaturu u organizmu, već ujedno i protiv bolova. Suštinski, daje se 5mg po kilogramu bebine težine i to tri puta dnevno. U slučaju kada je bebi dat paracetamol, a temperatura je porasla opet nakon nekog vremena, možete joj dati ibuprofen.

Činjenica je da djeci koja su mlađa od 3 mjeseca ne treba davati nikakve lijekove prije konsultacije sa doktorom, zato u svakom slučaju povišenja tjelesne temperature, posjetite ljekara kako biste vidjeli koji je naredni korak.

Napomena: Aspirin, Andol i slične acetilsalicilne kiseline ne smiju se davati djeci koja su mlađa od 12 godina, ni u kom slučaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *