Kako spriječiti infekciju uha kod beba

kako spriječiti infekciju uha kod beba

Novorođenim bebama je uvijek potrebno posvetiti posebnu pažnju i njegu, a čak i najblaži nemar može uticati na njihovo zdravlje. Infekcija srednjeg uha je jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Zbog infekcije u uhu povećava se rizik od bola i upale. U većini slučajeva, upala uha je uzrokovana bakterijama i virusima zbog čega je neophodno održavanje pravilne higijene kod bebe.

Održavajte bebine uši čistima

Sadržaj:

Kako bi zaštitili bebu od infekcija, potrebno je im održavate uši čistima zbog mnogobrojnih bakterija koje se nalaze u njihovoj okolini koje bi lako mogle da dospiju u unutrašnjost bebinog uha i povećaju šansu za razvoj infekcije

Dojenje

dojenje novorodjence

Majčino mlijeko zahvaljujućim svojim nutritivnim vrijednostima jača imuni sistem čime štiti novorođenče od nastanka infekcija. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite vašu bebu od bilo kog oblika infekcija.

Izbjegavajte jaslice

Ukoliko vodite svoje djete u jaslice ili vrtić, u infekcija uha je nazaobilazna u prvih nekoliko mjeseci. Novo epidemiološko okruženje kod bebe uzrokovaće infekciju usljed povećane izloženosti bakterijama.

Pročitajte i : Dječje gliste, simptomi i liječenje

Bebu držite u krilu dok je hranite na bočicu

U poređenju sa dojenjem, protok mlijeka je povećan i usljed prebrzog slijevanja veća je vjerovatnoća da mlijeko dospije u bebino uho. Da biste zaštitili bebino uho od infekcije, uvijek ih držite u krilu dok ih hranite na bočicu.

Kako pravilno očistiti bebinu flašicu

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *