Znakovi dijabetesa kod beba

dijabets kod beba

Novembar je mjesec svjesnosti o dijabetesu, i dok su mnogi upoznati sa rizicima razvoja dijabetesa tipa 2 , dosta je nepoznanica kod beba i male djece koja razviju neizbježni dijabetes tip 1. Važno je napomenuti da je dijabetes tipa 1 – ozbiljna autoimuna bolest u kojoj pankreas zaustavlja proizvodnju insulina – i najčešći je među djecom.

Dijabetes tip 1 se nažalost veoma teško uočava kod dojenčadi, a ovo su simptomi koje trebate tražiti kako biste prepoznali dijabetes kod svoje bebe ili kod male djece:

Povećana žeđ i često mokrenje

Sadržaj:

Ovo su uobičajeni simptomi dijabetesa tipa 1 kod beba i male djece. Razlog za to je što povećanje nivoa šećera u krvi izaziva reakciju u tijelu koja vuče tečnosti iz ćelija. Ovo će ostaviti djecu sa diabetesom dehidriranom, što dovodi do povećanje mokraće.

žeđ kod beba

Ekstremni umor

Znak da tijelo vašeg djeteta nije u stanju da pretvori šećer u krvotok i energiju, slijedi povećana glad i neobjašnjiv gubitak težine. Ekstremna glad može da se aktivira kada dječiji mišići i organi ne dobijaju dovoljno energije.

umor kod beba

Promjene u vidu

Visok nivo glukoze u krvi može dovesti do zamućenog vida ili drugih problema vida. Nažalost, dok su veoma mala, vaša djeca to vjerovatno neće moći artikulišu.

vid kod beba

Neuobičajeno ponašanje

Ako vaše dijete odjednom postaje neobično razdražljivo, nemirno ili uznemireno, ovo može biti razlog da se zabrinete, naročito ako se to poklapa sa ostalim simptomima koje smo prethodno naveli.

Zapamtite, ako imate bilo kakav razlog zbog kog vjerujete da vaša beba ima dijabetes tip 1, razgovarajte sa vašim pedijatrom o savjetima i uputite se na dalje testiranje.

Slatkiši prije spavanja – da ili ne?

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *