Najčešći simptomi neplodnosti kod muškaraca i žena

Simptomi neplodnosti

Neplodnost je jedan od najvećih problema sa kojim se može susresti svaki par. Postoje brojni uzroci i faktori koji vas mogu spriječiti da ostanete u drugom stanju, a znaci i simptomi koji ukazuju na neplodnost često variraju i zavise od osobe. Ukoliko još uvijek niste zatrudnili bez obzira što praktikujete nezaštićen odnos, obratite pažnju na neke od sledećih simptoma.

Simptomi neplodnosti kod žena

Neredovna menstruacija

Prosječan menstrualni ciklus traje 28 dana. Svako manje odstupanje od ovoga smatra se normalnim, a ukoliko vaši ciklusi značajno variraju radi se o poremećaju hormona ili policističnim jajnicima. Oba slučaja mogu uticati na plodnost kod žena.

Bolne i obilne menstruacije

Većina žena za vrijeme menstruacije osjeća grčeve i bolove, što ne mora značiti da se radi o ozbiljnijem problemu. Ukoliko za vrijeme menstruacije osjećate nepodnošljivu bol koja vas ometa da obavljate vaše svakodnevne aktivnosti, moguće je da se radi o endometriozi.

Izostanak menstruacije

Ništa čudno ukoliko vam se jednom desilo da vam je mensturacija izostala. Uzrok za ovo može biti stres ili prekomjerno vježbanje. Ako vaša menstruacija izostaje već mjesecima, vrijeme je da se obratite ljekaru.

Neplodnost kod žena

Poremećaj rada hormona

Nepravilan rad hormona može ukazivati na potencijalne probleme sa plodnošću. Postoje razni simptomi koji mogu ukazivati na poremećaj rada hormona. Iako neki od njih djeluju zanemarivi, obavezno se obratite ljekaru ukoliko primjetite sledeće:

  • promjene na koži
  • pojava dlačica na licu
  • naglo dobijanje na težini
  • opadanje kose

Bolan seksualni odnos

Bolan i neprijatan osjećaj tokom seksualnog odnosa često može značiti da imate problema sa hormonima ili da se radi o endometriozi. Bolan seksualni  odnos može ukazati i na niz drugih problema koji mogu uticati na plodnost.

Simptomi neplodnosti kod muškaraca

Smanjena želja za seksom

Plodnost kod muškaraca takođe je povezana sa hormonskim disbalansom. Smanjena želja za seksom često je pod uticajem hormona i  može ukazivati na neplodnost.

Bol u testisima i oticanje

Postoje brojni razlozi zašto dolazi do bola i oticanja testisa kod muškaraca, a obično su svi razlozi direktno povezani sa neplodnošću.

Neplodnost kod muškaraca

Problemi sa erekcijom

Hormonski poremećaj kod muškaraca često dovodi do problema sa erekcijom. Smanjen nivo muških hormona često dovodi i do problema sa začećem.

Oblik i veličina testisa

Mali i ravni testisi kod muškaraca značiće i manji broj spermatozoida koji su u njima sadržani. Zdravlje testisa ključni su za mušku plodnost, a svaka promjena zahtjeva ljekarsku intervenciju kako bi se spriječile dalje komplikacije.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *