Koje stvari u kući treba dezinfikovati i na koji način

koje stvari u kuci treba dezinfikovati i na koji naci

Redovna lična higijena i čišćenje doma su važan dio svakodnevnice. Međutim, danas kada se susrećemo sa virusom koji se širi nevjerovatnom brzinom važno je više nego ikada obratiti pažnju na čišćenje i dezinfekciju stvari i prostora koji nas okružuje.

Osim što treba povesti računa o tome da su naši domovi čisti, dezinfikovani i provjetreni, još je važnije da obratimo pažnju na sljedeće stvari. Najbolji način da se spriječi širenje koronavirusa jeste redovno i detaljno pranje ruku, međutim ništa nećete postići ako odmah nakon toga dodirnete neočišćen telefon ili tastaturu.

Ovo su stvari koje ne smijete zaboraviti dezinfikovati:

Telefon – Sigurno ste već čuli da je telefon prljaviji čak i od toaleta i to vam dovoljno govori o tome koliko je važno redovno čistiti ovaj uređaj. Najbolja opcija za čišćenje telefona je korišćenje krpe od mikrofibera, na koju ćete poprskati malo alkoholnog dezinfekcionog sredstva, poput sedamdesetoprocentnog izopropil alkohola pomješanog sa vodom.
Površine koje često dodirujemo – Najvažnije površine koje treba redovno dezinfikovati su kvake, ključevi, daljinski upravljač i prekidači za svjetlo.
Kuhinja i sve radne površine – Kuhinja je mjesto na kom se često nađu i kese u kojim smo donijeli namirnice, telefon, ključevi i drugi predmeti. Ovo mjesto uvijek bi trebalo biti izrazito čisto jer dolazi u kontakt sa hranom koju konzumiramo. Sada je još važnije da prije svakog pripremanja obroka detaljno očistite sve radne površine.
Igračke – Iako djeca jako rijetko obolijevaju od koronavirusa, svakako je važno zaštititi ih. Plišane igračke i ćebad možete redovno prati u mašini za veš. Osjetljivije igračke možete prebrisati krpom i sredstvom za dezinfekciju.
• Tastatura – Čak i ako radite od kuće važno je da redovno čistite tastaturu vašeg računara jer je ona prepuna virusa i bakterija. Dugmiće možete obrisati mikrofiber krpom natopljenom sredstvom za dezinfekciju.

Ovo su jednostavni koraci koje redovno možete obavljati kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu od korna virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *