Treći trimestar trudnoće

treci trimestar trudnoce

Ovaj period je veoma bitan jer plod ulazi u završnu fazu razvoja. Zbog položaja uterusa buduće mame mogu imati probleme sa mučninama i gorušicom.

U ovom trimestru pratimo razvoj ploda i njegovo sazrijevanje. U ovom periodu se dobijaju dalje promjene na tijelu trudnice, kao i na psihičkom planu.

Promjene na trudnici usljed razvoja ploda:

  • Posljednja tri mjeseca su veoma važna tri mjeseca trudnoće, jer je ovaj posljednji period priprema za rođenje djeteta. U ovom tromjesečju trudnica se priprema za porod psihički, tjelesno, a i prehrambeno.
  • Volumen krvi se povećava za 40%, zglobovi zdjelice se razmiču i rastežu i do 1 cm. Dojke postaju volimunoznije, razvijaju se, a kod većine žena se počinje i lučiti kolostrum.
  • Za ovaj period je veoma važno da se trudnica dovoljno odmara, kvalitetna prehrana koja će spriječiti anemiju i poboljšati krvnu sliku, kao i primjerena tjelesna aktivnost koja dobrom kondicijom olakšava kontrakcije.
  • U ovom periodu trudnice mogu ponovo osjećati mučnine ili nepodnošenje hrane. U periodu od osam mjeseci, uterus je u najvišoj poziciji, time vrši pritisak na dijafragmu i mijenja položaj želuca, što dovodi do mučnina i problema sa gorušicom. Ponekad iz istih razloga dolazi i do nadimanja plućašto trudniceostavlja bez daha i čini da teže udahnu.
  • Kod određenog broja trudnica ove tegobe dovode do panike i strahova, ali vremenom kad dođe do spuštanja uterusa i smanjenja pritiska na dijafragmu smanjuju se i ove tegobe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *