Lakše je imati troje nego jedno dijete, a evo i zašto…

roditeljstvo porodica

Iako se čini da nije tako, mnogo je lakše biti roditelj troje djece, nego jednom. Znamo, nema smisla, ali zapravo je logika iza svega veoma jasna – imate iskustvo iza sebe.

U nastavku pročitajte koji su to razlozi zbog kojih će vam biti mnogo lakše sa više djece, nego samo sa jednim.

1. Znate šta je roditeljstvo

Sadržaj:

Prva beba i početak životne faze zvane roditeljstvo je najteži. Sve je novo i neočekivano, a obaveza je sve više. Treba da se naviknete da više niste primarni, niste sami, da uvrstite nove obaveze u kalendar, i to one sa najvećom mogućom odgovornošću. Sa drugim i trećim djetetom je sve lakše – roditeljstvo je dobro poznata teritorija.

2. Traženje pomoći nije problem

Svim roditeljima koji su tek dobili bebu i uplovili u nepoznato predstavlja problem i neprijatnost obraćanje za pomoć. Razloga tome konkretnog nema, osim onog osjećaja i misli u glavi da trebate i možete sami.  A takva misao ne treba da postoji. Kada na red dođe drugo i treće dijete, potpuno ćete se opustiti i bilo kakva pitanja i molbe na ovom polju neće biti problem.

3. Upoznati ste sa sistemom funkcionisanja

Kada ovo kažemo, mislimo na sve sfere odgoja i brige. U malom prstu imate trikove, a u svakom trenutku znate šta treba da činite, bilo da vaša beba plače, bilo da ima temperaturu ili nema čime da se zabavlja.

4. Nema spavanja? Nema problema!

Nekim roditeljima se posreći pa njhove bebe lijepo prespavaju noć, a neki pak imaju ogromnih problema sa tim i noći provode pokušavajući uspavati svoje dijete. Mnogi misle da su dosegli sve moguće granice nespavanja i da se nikad neće naspavati. Sa drugim i trećim djetetom već znate da će se i taj manjak sna preživjeti nekako i proći kad-tad.

5. Nema potrebe da stalno zabavljate svoje dijete

Sa prvim djetetom roditelji teže tome da sve bude savršeno i čak osjećaju krivicu kad nešto ne ide kako treba  – ili bar onako kako oni misle da treba. Recimo, nema potrebe da stalno bdijete nad djetetom, da ga uvijek zabavljate i nosate. Ostavite ih nekad same.

6. Više djece – više pomoći

Mame sa jednim djetetom sve rade same, a mame sa više djece imaju svoje male pomoćnike koji zaista mogu olakšati obaveze i poslove koje jedna porodica treba da obavi u toku dana, a koje uglavnom spadnu samo na ženu. Ako ništa, barem mogu da se pobrinu za svoje potrepštine.

7. Sve je prolazno

Sa jednim djetetom imate osjećaj da sve traje vječno, da ne prolazi i da se neće mijenjati, a zapravo hoće – i to u mnogo segmenata. Kada to prođete sa jednim i naučite, sa druga dva će sve biti drugačije shvaćeno i prihvaćeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *