Pokušavate da zatrudnite? Evo kako da pripremite vaše tijelo za trudnoću

trudnoća roditelji

Ukoliko zajedno sa vašim partnerom već odavno planirate proširenje porodice i spremni ste za ovaj korak, potrebno je da se uvijerite da je i vaše tijelo spremno za trudnoću. Kako bi iznijeli trudnoću bez problema i komplikacija potrebno je da vodite računa o svom zdravlju što je više moguće.

test za trudnocu

Ginekološki pregled

Sadržaj:

Kod svake planirane trudnoće, prva stvar koju biste trebali napraviti jeste ginekološki pregled. Ginekološki pregled je obavezan, a posebno u slučaju ukoliko ste ranije imali određene ginekološke probleme. Doktor će obaviti sve moguće pretrage kako bi utvrdio da  li je vaše tijelo spremno da iznese zdravu trudnoću bez komplikacija. Ukoliko ste koristili oralnu kontracepciju, najbolje bi bilo da prestanete sa uzimanjem pilule kao i da sačekate par mjeseci kako bi se hormoni vratili u normalno stanje.

trudnoća ginekolog

Uzimajte dodatke prehrani

Uzimanje suplemenata nije neophodno samo u trudnoći, već i ukoliko pokušavate da zatrudnite. Čim prestanete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula, doktori preporučuju da odmah počnete sa uzimanjem folne kiseline. Folna kiselina ima bitnu ulogu u prvim nedjeljama trudnoće, a naročito je bitna za pravilan razvoj bebinog mozga. Nakon što saznate da ste trudni, počnite sa uzimanjem vitamina D, a vodite računa da unosite dovoljno željeza i kalcijuma kroz svakodnevnu ishranu.

Vodite računa o kilaži

Pretjerana gojaznost ili mršavost može smanjiti vašu plodnost povećavajući rizik od komplikacija pri porođaju. Ukoliko je vaš indeks tjelesne težine veći od 30, nastojte da korigujete svoju kilažu. Indeks tjelesne težine manji od 18.5 rezultovaće neredovnom menstruacijom, i neredovnom menstruacijom. Optimalna vrijednosti indeksa tjelesne težine je između 19-25.

kilaza u trudnoci

Promjenite svoje životne navike

Svi znamo da su pušenje i alkohol strogo zabranjeni u trudnoći, ali znate li da uzimanje cigareta i konzumacija alkohola mogu uticati i na vašu plodnost? Cigarete, alkohol i droge povećavaju rizik od neplodnosti, određenih defekata pri rođenju ili prijevremenog porođaja. Ukoliko je vaš test za trudnoću pozitivan, najbolje bi bilo da se odreknete ovih ružnih navika za dobrobit vas i vaše bebe!

alkohol u trudnoci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *