Zašto ne biste trebali da jedete svoju posteljicu nakon poroda

posteljica kapsule

U posljednje vrijeme sve je više mladih mama koje nakon poroda konzumiraju svoju posteljicu. Ono što je sasvim uobičajena praksa za životinje, danas je sve popularniji trend među poznatim majkama koje se sve više odlučuju na uzimanje kapsula osušene posteljice. Osim činjenice da se radi o pomalo uvrnutom trendu, svakako treba razmisliti o mogućim rizicima prije nego što se odlučite na ovaj korak.

Posteljica može biti kontaminirana

Sadržaj:

Posteljica je organ koji se razvija u trudnoći, a svrha joj je da zaštiti bebu od štetnih materija od kojih se neke mogu i dalje nalaziti u posteljici nakon poroda. Čak i nakon poroda postoji mogućnost od kontaminacije, zbog ogromnog broja izlučenih tjelesnih tečnosti prilikom poroda.

Uvijek postoji mogućnost zaraze sebe i okoline

Bilo koja infekcija u vašoj krvi takođe je prisutna i u vašoj posteljici. Na taj načn rizikujete da se zarazite, naročito ukoliko uzimate posteljicu koja nije vaša.

Prednosti uzimanja posteljice mogu ponekad i izostati

Pilule od posteljice

Većina majki uzima svoju posteljicu u obliku kapsula, što znači da je posteljica predhodno osušena i smrvljenja u prah. Kroz većinu ovih tretmana posteljice, gubi se njen nutritivni značaj. Kuhanjem posteljice kako bi se uništile bakterije često se denaturišu njeni proteini i ostali korisni minerali i nutrijenti.

Posteljicu je neophodno pravilno skladištiti

Vjerovatno nikada ne biste pojeli odrezak koji je stajao van frižidera par dana? Isto tako, posteljicu je neophodno pravilno skladištiti na niskim temepraturama kako ne bi došlo do kvarenja, što podrazumijeva njeno odlaganje u zamrzivač neposredno nakon poroda.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *