Slatka voćka koja olašava porođaj

datula olaksava porodjaj

Svaka žena trudnoću doživljava drugačije ali ono što je zajedničko svim trudnicama su dvije želje: da beba bude zdrava i da porođaj bude što manje bolan.

A da bi porođaj protekao bez problem i ostavio što manje neugodnih sjećanja važno je pripremiti se: raditi adekvatne vježbe, opuštati se i naravno hraniti se zdravo.

U trudnoći je poželjno konzumirati namirnice poput špinata, brokule, jaja, oraha, jogurta, zobenih pahuljica… a svima nama dostupna je i voćka koja navodno olakšava proces porođaja – datulja.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su redovno jele datulje u toku trudnoće koristile znatno manje lijekova tokom porođaja. Takođe, u prosjeku su se brže porađale u odnosu na žene koje nisu konzumirale ovu voćku.

Ako niste znali, vitamini i minerali iz datulja jačaju strukturu kostiju, pa tako i kostiju zdjelice, važan su izvor energije i sadrže oksitocin – tvar važnu za stimulisanje kontrakcija i rastezanje maternice.

Pored toga, poznato je da su datulje prava stvar za regulisanje stolice, nadutost crijeva i protiv zatvora. Drugim riječima, imaju blagotvoran uticaj na cijeli organizam.

Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin a dobar su izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma te sadrže dosta željeza.

Međutim, datulje su jako bogate šećerom tako da trudnice s trudničkim dijabetesom i drugim stanjima vezanim za metabolizam šećera treba da ih izbjegavaju.

Dakle, trudnicama koje nemaju gorepomenute zdravstvene probleme, preporučuje se konzumacija datulja (nekoliko na dan), bar u posljednjim nedjeljama trudnoće.

Jedino na šta treba da se obrati pažnja jeste sastav pakovanja pri kupovini, odnosno čime su tretirane uvozne datulje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.