Slatka voćka koja olašava porođaj

datula olaksava porodjaj

Svaka žena trudnoću doživljava drugačije ali ono što je zajedničko svim trudnicama su dvije želje: da beba bude zdrava i da porođaj bude što manje bolan.

A da bi porođaj protekao bez problem i ostavio što manje neugodnih sjećanja važno je pripremiti se: raditi adekvatne vježbe, opuštati se i naravno hraniti se zdravo.

U trudnoći je poželjno konzumirati namirnice poput špinata, brokule, jaja, oraha, jogurta, zobenih pahuljica… a svima nama dostupna je i voćka koja navodno olakšava proces porođaja – datulja.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su redovno jele datulje u toku trudnoće koristile znatno manje lijekova tokom porođaja. Takođe, u prosjeku su se brže porađale u odnosu na žene koje nisu konzumirale ovu voćku.

Ako niste znali, vitamini i minerali iz datulja jačaju strukturu kostiju, pa tako i kostiju zdjelice, važan su izvor energije i sadrže oksitocin – tvar važnu za stimulisanje kontrakcija i rastezanje maternice.

Pored toga, poznato je da su datulje prava stvar za regulisanje stolice, nadutost crijeva i protiv zatvora. Drugim riječima, imaju blagotvoran uticaj na cijeli organizam.

Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin a dobar su izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma te sadrže dosta željeza.

Međutim, datulje su jako bogate šećerom tako da trudnice s trudničkim dijabetesom i drugim stanjima vezanim za metabolizam šećera treba da ih izbjegavaju.

Dakle, trudnicama koje nemaju gorepomenute zdravstvene probleme, preporučuje se konzumacija datulja (nekoliko na dan), bar u posljednjim nedjeljama trudnoće.

Jedino na šta treba da se obrati pažnja jeste sastav pakovanja pri kupovini, odnosno čime su tretirane uvozne datulje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *