Mokrenje noću: kako riješiti ovaj dječiji problem

problem mokrenja u snu

Problem dječijeg mokrenja noću je zapravo čest problem o kom se ne priča dovoljno. Isto tako, ovo je stvarni problem kojeg roditelji često rješavaju kažnjavanjem djece – što je potpuno pogrešno!

Mokrenje noću postaje učestalije i izraženije pred polazak u školu kao odraz stresa kojeg djeca proživljavaju. Upravo zato je dodatni pritisak na djecu stavka koju ne treba da radite.

U pojedinim slučajevima potrebno je i poželjno javljanje ljekaru, koje roditelji uglavnom ne praktikuju, vjerujući da će problem sam nestati. Međutim, takozvana enureza je čest problem koji nepovoljno utiči na kompletnu porodicu, a može da ostavi dugoročne posljedice na djetetov psihološko-socialno-zdravstveni život.

Bitno pitanje je naravno kada da se obratite ljekaru. U slučaju ako dijete do pete godine ne uspostavi kontrolu nad mokrenje, odnosno jednom ili dva puta u toku sedmice mokri u krevet, tada treba da posjetite doktora.

Najučestalijim razlogom za noćno mokrenje smatraju se:

  • malen kapacitet bešike
  • veća proizvodnja mokraće u snu
  • čvrst san
  • psihološki problemi

Mokrenje ne treba da se posmatra kao individualan i izolovan problem. Ono opterećuje svako dijete pa dovodi do niza drugih problema na psihičkoj bazi. Utiče na samopouzdanje, redovno dnevno funkcionisanje, uspjeh, anksioznost i mnogo šta drugo.

Kažnjavanje čini kompletnu situaciju mnogo težom, zbog navedenih psiholoških posljedica. Zato je zadatak porodice da sprovodi plan liječenja, da se konsultuje sa doktorom i da bude podrška djetetu, kako bi se prevazišli svi strahovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *