7 načina kako da naučite svoje dijete da uči

citanje knjiga djeci

Roditelji su prvi i najvažniji učitelji djeci. Dobar dio toga djeca nauče u školi, ali realnost kaže da roditelji igraju veoma važnu ulogu od malih nogu čak i u segmentu učenja, odnosno oblikovanja svijeti o učenju. Zato dobro razmislite o tome kako postupate i pričate sa djecom i koje vrijednosti ćete im prenijeti. U nastavku pročitajte 7 savjeta koji će vam ovaj težak zadatak umnogome olakšati.

1. Mnogo pričajte

Proces učenja jezika kod djece svodi se na slušanje drugih kako pričaju i izgovaraju riječi. Dakle, što više razgovarate sa svojim djetetom, to će dijete više znati i imaće bogatiji rječnik.

2. Razvijajte spretnost kod djeteta

Pod ovim podrazumijevamo motoričke vještine. To ćete postići sa plastelinom, u početku, a potom igranjem sa bojicama i olovkama. Tako će se vremenom razne krivudave linije pretvarati u smislena i čitka slova.

3. Budite primjer svom djetetu

S obzirom da djeca imitiraju sve iz svoje okoline, a najviše roditelje, ponašajte se u skladu sa tim. Dio dana odvojite da sjednete i čitate nešto, pa će vaše dijete isto to uvrstiti u svoju praksu i igranja.

4. Iskoristite njihova interesovanja

U dječijoj je naravi znatiželja i interesovanje za okolinu. To iskoristite tako što ćete nabaviti knjige o raznim temama koje ih zanimaju.

5. Podstaknite njihovu kreativnost

Napravite kreativni kutak u kom će biti raznih materijala, knjiga, bojica, papira i raznih sitnica koje će djetetu omogućiti da se igra i zabavalja, a možda i stvori nešto novo.

6. Pjevajte

Pjevajući ćete naučiti dijete da obraća pažnju na zvukove i da sluša. Puštajte muziku, tapšite, stvarajte melodije i pjevajte u raznim životnim trenucima koji to dopuštaju. Recimo dok mijenjate pelene.

7. Čitajte priče pred spavanje

I na kraju, kako biste kod djece razvili ljubav ka knjigama i čitanju, svako veče pred spavanje pročitajte svojim klincima neku priču za laku noć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *