Naučnici o vječitoj dilemi roditelja: Ne tucite djecu

Studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology pokazala je da djeca koja dobijaju batine kao disciplinsku mjeru imaju više šanse da postanu agresivna i asocijalna.

Praksa roditelja da svoju djecu zbog lošeg ponašanja kažnjavaju “ćuškama” ili “pljeskanjem po guzi” ima isti efekat kao i fizičko zlostavljanje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 160.000 djece tokom posljednjih 50 godina.

Vođa studije, doktorka Elizabet Geršof, istakla je da je njihova studija bila fokusirana na ono što mnogi smatraju “pljeskanjem po guzi”, a ne kao potencijalno nasilje nad djetetom.

“Otkrili smo da je udaranje po guzi povezano sa neželjenim štetnim ishodima, kao i da ni u kakvoj mjeri nije povezano sa povinovanjem, što je namjera roditelja kada se trude da disciplinuju svoje dijete“, objašnjava dr Geršof.

Studija je “pljeskanje“ odredila kao udarac otvorenom šakom po ekstremitetu ili zadnjici. Ustanovljeno je da je takva reakcija roditelja imala iste negativne efekte po dijete kao da je nad njim sprovedeno fizičko nasilje – veće su šanse da ćete na taj način postići kontraefekat, odnosno, vaše dijete će biti manje disciplinovano, tvrdi doktor Endru Groban Kejlor.

“Studija je pokazala da takva vrsta udarca samo povećava vjerovatnoću neželjenih ishoda. Takva reakcija roditelja samo može da postigne suprotno od onoga što roditelji time žele“, istakao je on.

Čak 80 odsto djece kažnjavano je na ovaj način, a razlog ovakve kazne naučnici objašnjavaju pretpostavkom da su i oni na isti način bili kažnjavani kao djeca.

“Mi kao društvo pljeskanje i fizičko zlostavljanje tumačimo kao različito ponašanje. Međutim, efekat je isti, samo u manjoj mjeri.“

Izvor: Indy100

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *