Najveće greške prilikom uspavljivanja bebe

spavanje bebe

Veoma je bitno da vaša beba osjeća sigurnost prilikom uspavljivanja. To djeluje opuštajuće i pomaže da se prepusti snu. Činjenica je da beba osjeća vašu nervozu, stanja i osjećanja, pa i ono kada nakon napornog dana žurite sa tim da dijete uspavate kako biste i vi mogli odmoriti. Zato će se često desiti da baš u tim trenucima vaša beba ne može i ne želi da zaspi.

Umorna beba će teže zaspati

Zabluda je da će izmorena beba lakše zaspati. Štaviše – ako beba nema dovoljno sna i preko dana, naveče će još teže zaspati. Zato je bitno da se uspostavi pravilna rutina. Stručnjaci ističu da nije poželjno mijenjati okolinu prije spavanja. Soba treba da bude zamračena, zvukovi stišani, a takvo okruženje je bitno imati svaki put kada se beba prepušta snu.


Sve o spavanju bebe, pozama i uspavljivanjima pročitajte ovdje.


Uvijek pratite bebin ritam

Bitno je da vodite računa o bebinom ritmu, a ne samo svom. Naime, ako dovoljno promatrate svoje dijete, prepoznaćete određene znakove kojima pokazuje da joj se spava. U većini slučajeva kada želite da beba zaspi onda kada vama to odgovara, to se neće ni desiti. Prerani i prekasni pokušaji nisu dobri.

I bebe vole rutine, tako da je odlično uvesti od samog početka određena pravila i ponavljanja. A osim toga, vodite se i intuicijom koja vam je urođena. Brzo ćete naučiti i uvidjeti šta kada vašoj bebi treba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *