Pelene za novorođenče

pelene za novorodjence

Već tokom trudnoće roditelji počinju aktivno da razmišljaju o tome koje će pelene izabrati za bebu koja uskoro dolazi na svijet. Dilema je, sa razlogom, uvijek velika, jer na tržištu postoji ogroman broj proizvoda i brendova koji nude iste a zapravo veoma drugačije produkte

Oklijevanje, nedoumice i aktivno prikupljanje podataka od drugih iskusnijih roditelja  su stanja i situacije kroz koje svi budući roditelji prolaze, a uz navedeno mnogo pomaže i pretraživanje po internetu i čitanje članaka kao što je ovaj.

Idealan omjer cijene i kvaliteta je prilično teško pronaći, a pri tome i roditelji imaju različite preferencije i želje. Primarno pravilo jeste ono da probate i sami se uvjerite koja opcija je najbolja. Činjenica je da velikih posljedica ne može biti i da ne postoje greške, tako da ćete vremenom sami ustanoviti koje su pelene za novorođenče najbolje.

Najbolje pelene za bebu

Sadržaj:

Odluka oko izbora pelena nije samo na roditeljima. Pitate se kako? Jednostavno – ponekad univerzalne pelene nisu odgovarajuće vašem djetetu jer je ono premaleno ili preveliko za standardne veličine koje se daju za određenu dob.

bebi pelene

Isto tako, moguće je da dijete reaguje na neke pelene crvenilom ili osipom glutealne regije. Neće svako dijete isto reagovati, jer svima je koža i imunitet drugačiji, pa u skladu sa tim neke pelene ne pašu nekim bebama, a drugim mogu biti savršene.

Nakon poroda, pogotovo u slučaju kada pričamo o prvom djetetu, život se mijenja u mnogim segmentima i potrebna su brojna prilagođavanja i upoznavanja sa  novonastalom situacijom. U globalu novorođenčadi često mokre i imaju stolicu skoro nakon svakog podoja, a to može biti izazov i iskusnim a kamoli neiskusnim roditeljima.

Previjanja, koja prati i njega kože, treba da budu česta, odnosno da se dešavaju barem na svaka tri sata. Ako, nakon odluke oko načina previjanja, uvidite da je postupak prezahtijevan, nemojte odustati i u potpunosti ga izbaciti iz prakse. Situacije se mijenjaju iz časa u čas, a na to utiče i rast djeteta, navike, iskustvo, sazrijevanje….Sa vremenom ćete postati sigurni u sebe, a i dijete će navići na sve šta se dešava oko njega.

Prednosti i mane jednokratnih pelena

Najprije ćemo se pozabaviti jednokratnim  pelenama koje dolaze u različitim varijantama i koje su sve popularnije i korišćenije. Skoro da su uzele primat nad pamučnim pelenama koje su nekad bile jedina opcija roditeljima. Svaki proizvođač ima svoju tehnologiju i dodatke koji su sastavni dio jednokratnih pelena, sve da bi iste bile praktičnije i bolje za upotrebu.

najbolje pelene

Kada pričamo o veličini ovih pelena, one su napravljenu u skupinama od 1 do 6, a određene su težnim djeteta. Ova karakteristika pelena zna ponekad biti i problem u odabiru odgovarajuće. Ipak, kao najveći nedostatak jednokratnih pelena ističe se količina komunalnog otpada, a ovo upotpunjuje i činjenica da su pelene teško razgradive.

Sama upotreba ovih pelena je veoma jednostavna. Nema potrebe za određenim pripremama prije i radnjama nakon upotrebe. Osim toga, oni osiguravaju da koža ostane suha, a iskorišćavanje je ravnomjeno i maksimizovano. Često se kao prigovor navodi to da djeca, zbog konstantnog osjećaja suhoće, ne dobiju osjećaj za vršenje nužde, ali to je ipak veoma individualna stavka i zavisi najviše od zrelosti djeteta.


PREDNOSTI

+ Jednostavne za upotrebu.

+ Ne treba ih prati i sušiti.

+ Manje cure ukoliko su dobro stavljene i ako se redovno mijenjaju.


MANE

– Teško su razgradive.

– Njeni sastojci i hemikalije koje omogućavaju bolje upijanje zapravo mogu uzrokovati alergije.

– Povećavaju temperaturu skrotuma kod dječaka.


Pamučne pelene za bebu

Tradicionalniji način previjanja beba uključuje platnene pelene. Iste mogu biti obične, bijele tetra pelene i švedske pelene koje se kombinuju ili pak moderne pamučne koje su nešto noviji proizvod nastao prema potrebama roditelja i na osnovu njihovog iskustva.

Platnene pelene su podesive na svaku veličinu odnosno težinu djeteta, pa su samim tim univerzalnije i bolje primjenjive. Broj pelena zavisi od vrste koja se koristi, ali je potrebno imati minimalno oko 30 tetra i 10-ak švedskih pelena za kombinovanu upotrebu.

Pelene koje se šiju mogu biti univerzalne veličine, a podešavaju se prema dobi djeteta dugmićima. Njih je potrebno najmanje 15 na samom početku.

koje pelene su najbolje za bebu

Osim navedenih, postoje i platnene pelene koje sa vanjske strane imaju PUL materijal. On je nepropusan ali i dalje dopušta disanje kože. Ako vaše pelene propuštaju, onda je potrebno da nabavite nepropusne gaćice.

Unutar samih platnenih pelena nalaze se jednokratki ulošci za gusti sadržaj u pelenama. Najčešći materijali od kojih se izrađuju ovakve pelene su bambus, pamučni velur, mako i flanel.

Platnene pelene, za razliku od gore pomenutih jednokratnih, zahtijevaju pripremu. Potrebno je složiti nekoliko slojeva prije stavljanja na bebu: pelene, nepropusne gaćice i uložak za gusti sadržaj.

Nakon što presvučete dijete, poželjno je da pelene čuvate u posudi sa vodom dok ne skupite dovoljnu količinu za pranje.

U globalu se platnene pelene smatraju boljom opcijom iz ekoloških razloga, ali isto tako količina vode, struje i deterdženta koja se potroši nije zanemariva. Sam trošak oko nabavljanja pelena je veliki samo na početku, dok jednokratne pelene zahtijevaju redovna ulaganja, odnosno redovnu potrošnju.

pamucne pelene za bebu

Još jedna prednost platnenih pelena je činjenica da djeca osjete vlažnost, a to je od velike pomoći kod procesa odvikavanja od pelena. Upravo to se navodi i kao mana jednokratnih pelena.

Stavovi roditelja su u današnje vrijeme veoma oštri i podijeljeni. Komentari na društvenim mrežama, portalima, člancima i drugim online mjestima znaju biti ponekad veoma grubi, čak i pretjerani. Važno je shvatiti da je najispravnija odluka ona koju roditelj donese posmatrajući ponašanje i stanje djeteta, kao i lične mogućnosti i preferencije.

Zato je često savjetovano da, ukoliko imate mogućnost, na početku kombinujete i jednu u drugu vrstu pelena, pa u skladu sa reakcijama bebe odredite koja opcija je najbolja. Naravno, u svemu tome su bitni faktori finansije, praktičnost, mjesec odnosno godišnje doba, kao i stavovi roditelja.


PREDNOSTI

+ Jeftinije su od jednokratnih, znatno.

+ Zdravije su i ugodnije za dijete.

+ Ne dolazi do pregrijavanja, a pamuk dobro upija vlagu.

+ Smanjena je mogućnost pelenskog osipa.

+ Dobre su za razvijanje osjećaja i navike za vršenje nužde, jer djeca osjećaju vlagu.


MANE

– Moraju se prati i sušiti. Temeljno i redovno.

– Iako se smatraju više ekološkom opcijom, upotreba struje i vode je velika.

– Za usjeve pamuka potrebno je mnogo pesticida.


Pelenski osip

Pelenski osip predstavlja pojavu crvenila, svrbeža i osjećaja pečanja u pelenskoj regiji, a kako kaže pedijatar doc. dr sc Milivoj Jovančević, procjenjuje se da oko 60% dojenčadi dobije ovaj osip.

pelenski osip lijecenje

“To je regija koja je često vlažna, a kad je koža vlažna, njezin površinski sloj nabubri i poveća se trenje. Kako se dijete miče i pelene se miču po toj koži, koja se tako oštećuje. Tu se onda lako razmnože i gljivice, a koji puta i bakterije. U takvim situacijama je bitno češće mijenjati pelene, zračiti kožu, odnosno ostaviti dijete bez pelena, i primjenjivati određene preparate koji će tu kožu smiriti. Kada je pelenski osip vrlo jak, može biti potreban neki preparat protiv gljivica, ili čak kratkotrajno i neki kortikosteroidni preparat, kako bi se smirila ta koža, i neka od suhih masti, odnosno krema koje bi na neki način zaštitile kožu i osigurale da se koža osuši”, kaže Jovančević za portal Klokanica.

Simptomi i karakteristike pelenskog osipa

 • Pelenski osip uglavnom počinje crvenilom koji se javlja u pelenskoj regiji.
 • Uglavnom ne zahvata nabore kože.
 • Bebina koža postaje bolna i topla/vruća na dodir.
 • Guza i gornji dio bedara može biti i vlažni.
 • Dijelovi kože mogu biti veoma suhi i čak se perutati.
 • Mogu se pojaviti i plikovi, ljušćenje kože i bolnost na dodir.
 • Najteže slučajeve karakteriše i zagnojavanje.

Sve o osipu kod beba pročitajte ovdje.


Pelenski osip: liječenje i prevencija

Da biste spriječili pojavu pelenskog osipa, vodite računa o sljedećim stavkama:

 • Mijenjajte pelene redovno i često.
 • Pobrinite se da bebina guza i pregibi između nogu budu potpuno suhi prije nego stavite pelene.
 • Koristite običnu vodu koja je topla i meku krpu za čišćenje bebine guze tokom mijenjanja pelena. Izbjegavajte svakakve sapune, a posebno one koji su parfemisani.
 • Potražite vlažne maramice koje su na bazi vode i bez hemijskih dodataka. Mirišljave vlažne maramice mogu sadržati alkohol, parfeme i brojne druge sastojke koji sam osip mogu pogoršati.
 • Izbjegavajte pranje platnenih pelena sa praškom i omekšivačima, pogotovo onim koji imaju jake formule. Ovo, naravno, samo u slučaju da koristite ovaj tip pelena.
 • Izbjegavajte hranu koja pogoršava osip ukoliko još uvijek dojite. Takvi su rafinirani šećer, masnoće i slično.

najbolje pelene za novorodjence

U slučaju da vaša beba dobije pelenski osip, probajte neke od sljedećih metoda:

 • Koristite kreme na bazu cink oksida ili petrojela. One bi trebale da ublaže osip i smanji svrabež, kao i sve propratne neugodnosti. Prije toga, naravno, treba da se posavjetujete sa svojim pedijatrom.
 • Posjetite pedijatra u slučaju da je osip jako crven i ukoliko se pojave vodeni prištići.
 • Ako je riječ samo o iritaciji kože, primijenite sve gore navedeno kako biste spriječili da se pojavi pelenski osip.

U kojim slučajevima treba da se javite doktoru? Ako dođe do neke od sljedećih pojava:

 • Ako se na koži pojave plikovi koji se počnu pretvarati u kraste to znači da su bakterije prodrle u oštećenu kožu.
 • Ukoliko osip traje 2-3 dana bez promjena i povlačenja, iako se poduzeli sve potrebne mjere.
 • Ako se osip javi i na drugim dijelovima tijela, a kod bebe se jave temperatura i povraćanje.
 • U slučaju kombinacije dijareje i osipa.
 • Ukoliko je koža natečena, ili ako se pojave gnojevi, plikovi i krastice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *