Ovo su stvari koje roditelji ne treba da uče djecu

roditelji djeca sjedenje

Motorički razvoj djeteta odvija se kroz svakodnevnu njegu, hranjenje, igru… Svakim danom bebe postaje sve radoznalije i življe, interesuju ih zvukovi, ljudi, sve što se dešava oko njih pa se trude podignuti u sjedeći položaj i ustati, odnosno osloniti na noge.

Neki roditelji u tom periodu postanu nestrpljivi pa pomažu djeci da sjede ili stoje, što je pogrešno.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji ne bi trebali da djecu uče kako da sjede ili ustaju, već treba da ih puste da svladaju ove motoričke radnje svojim tempom.

Kod motoričkog razvoja djece vrlo je važno da se sve odvija spontano, prema prirodnim zakonima kretanja kako bi dijete motoričke radnje savladalo samostalno, te samim tim djecu nije potrebno učiti kako da hodaju, sjede, stoje… jer se time ometa njihov razvoj.

Stavljanje djeteta da sjedi, prije nego što je spremno na taj korak, može štetiti lumbalnom dijelu kičme jer je dijete u tom dijelu nestabilno.

Iz istog razloga se ne preporučuje upotreba hodalice koja djetetu nameće položaj i uskraćuju neke druge razvojne funkcije.

Koliko god bili nestrpljivi, imajte na umu da je motorički razvoj djeteta povezan s mentalnim razvojem, što znači da će se dijete razvijati onoliko koliko je radoznalo. Nekad je to prije predviđenog perioda, nekad kasnije, ali sve dok je u okviru normalnog razvoja to je u redu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *