Naučite dijete da samo ispuše nos

naucite dijete da ispuse nos

Dolazak proljeća često znači i dolazak alergija, zapušen nos, kihanje… ovo je posebno otežavajuća situacija za djecu jasličke dobi koja još uvijek ne znaju ispuhivati nos a negativno reaguju na korištenje pumpice za izdvajanje sekreta.

Učenje djeteta da ispuše nos je proces koji će sigurno zahtijevati malo više pažnje i truda, ali što prije nauči biće lakše i vama i djetetu.

U nastavku pročitajte nekoliko savjete uz koje ćete lakše naučiti dijete da ispuše nos.

  • Dijete ne zna da se ispuhivanjem izbacuje neželjeni sekret zato ga počnite učiti ispred ogledala, bez maramice. Neka puše nos tako da vidi šta se zapravo treba dogoditi i kakvo mu to olakšanje donosi.
  • Najbolje se uči kroz igru a za učenje ispuhivanja nosa koristite papirne figurice koje treba da postavite na sto i pokažete djetetu kako da ih pomjera puhanjem kroz nos.
  • Još jedan način da pokažete klincu kako da ispuše nos je vježbom disanja. Neka udahne kroz usta i broji do tri a zatim puhne kroz nos. Kada to uvježba pokažite mu kako da ispušta vazduh kroz nos ali bez udaha na usta.
  • Pokažite djetetu kako možete „svirati“ nosom i na taj način izbacivati sekret.
  • Učinite cijelu stvar zabavno i tokom kupanja pokažite djetetu kako da stavi nosić ispod vode i pravi mjehuriće.

Dosta djece ne nauči samo ispuhivati nos ni do kretanja u školu mada stručnjaci kažu da djecu od dvije godine treba da počnemo učiti kako da to rade. S obzirom na to da učenje ispuhivanja nosa ne ide uvijek glatko pohvalite dijete ako se trudi i uspijeva, pa makar i djelimično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *