Pravilan način davanja tableta djeci

djeca tablete

Doktori lijekove za malu djecu uglavnom propisuju u vidu sirupa, ali neki lijekovi na tržištu postoje samo u vidu tableta i kapsula. To je trenutak kada za mnoge roditelje kreće borba nagovaranja djeteta da proguta tabletu.

Njemački pedijatri savjetuju da, ako dijete nikako ne želi progutati tabletu, zdrobite pilulu i otopite je u malo mlake vode, a potom dajte djetetu da popije otopinu.

Hans-Juergen Nentwich, stručni savjetnik jednog njemačkog portala, savjetuje roditeljima da se tablete i kapsule nikako ne rastapaju u soku i čaju, jer svaka tableta ima određeni pH koji se ne smije mijenjati, a do toga bi moglo doći ako se pomiješa sa sokom ili čajem.

Takođe, bitno je pobrinuti se da dijete popije sav sadržaj otopine, a ne samo dio. Važno je znati da se rastopljeni lijek djeci ne treba davati plastičnom kašičicom.

Nentwich savjetuje roditeljima da budu strpljivi, odlučni i uporni u učenju djeteta važnosti ispijanja lijeka. Jedan od najuspješnijih načina uvjeravanja je kroz igru doktora i pacijenta, koju predlaže i ovaj stručnjak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *