Učenje stranih jezika: Kada je pravo vrijeme za početi?

djeca ucenje jezika

Poznavanje stranih jezika danas je postalo krucijalno. Međutim, pronaći optimalno vrijeme za početak sa učenjem je prilično teško. Ne smije se štetiti učenju maternjeg jezika i generalnom razvoju, ali opet je bitno početi na vrijeme.

Djeca se još u najranijim danima susreću sa stranim jezicima, najviše tokom gledanja TV-a, jer je skoro nemoguće izbjeći strane crtane i filmove. To ima prednosti, jer djeca vrlo brzo i vrlo lako pamte i ponavljaju riječi koje čuju.

Ukoliko pričamo o onima koji odrastaju u višejezičnoj sredini, već do 6. godine će savladati oba jezika bez ikakvih zabuna. U takvim slučajevima će se vrlo brzo prilagođavati i čak igrati sa jezikom i riječima.

Čak i pored svih benefita koje poznavanje stranog jezika donosi, kao i lakoće učenja u ranom periodu, roditelji se često boje da djeci na vrijeme daju da uče strani jezik, misleći da će to škoditi savladavanju maternjeg.

Ipak, činjenica je da manja djeca prihvataju nove riječi i glasove prirodno i spontano, pa je učenje veoma brzo u tom periodu. Zato treba pametno iskoristiti kapacitete mozga u ranim danima, a učenje stranih jezika započeti bilo kada prije 10. godine života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *