Bebe ne smiju spavati sa dudom u ustima?

koriscenje dude bebe

Sjajno je kad svojoj bebi koja je uplakana date dudu a ona se utiša, zar ne?

Da, znamo. Svi smo to prošli, ali činjenca je da duda tokom spavanja u ustima bebe ima svoje kako dobre tako i loše strane. U nastavku ćemo vam objasniti koje su to i zašto je tako.

U ovim slučajevima beba ne smije da cucla dudu

Sadržaj:

Ako svoje dijete dojite, preporučeno je da sačekate starost od mjesec dana prije nego joj date dudu. Zašto? Jer je važno da je kod bebe uspostavljena navika sisanja mlijeka, a morate da pazite da duda ne postane zamjena za navedeno, odnosno da beba ne ode, između ostalog, spavati a da nije dovoljna sita.

Duda tokom sna – da ili ne?

Postoje dvije strane medalje kod ovog pitanja, kao i kod svakog koji se tiče odgoja. Neka istraživanja su pokazala da duda tokom sna može da utiče na sprečavanje iznenadne smrti, ali sa druge strane, bebe koje koriste dudu poslije šestog mjeseca starosti su sklone infekcijama uha, gljivičnim infekcijama i infekciji crijeva.

Osim navedenog, kada je beba naviknuta na dudu u toku spavanja, bićete obavezani da na svaki plač reagujete potragom za istom, što zna biti iscrpljujuće.

Još jedna stavka na koju treba da pazite jeste činjenica da kada je baba prehlađena i teško diše na nos, duda može samo da oteža situacija. Sa ovim nikako ne treba da se igrate.

Kako duda utiče na razvoj zuba?

Još jedna važna tema o kojoj mora da se priča a koja se tiče dude jeste razvoj zuba. Bitno je da nakon pete godine dijete ne cucla dudu, jer u tom slučaju nećete imati brigu oko zuba. Zato spomenite stomatologu da vaše dijete koristi dudu ukoliko je to slučaj, jer navedeno može biti potencijalni problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *