Naučnici otkrili prednosti rađanja poslije 35. godine

radjanje nakon 35

Kada postati majka? Pitanje kojem neke žene pristupaju kao najvažnijoj odluci u životu, dok druge stvari prepuštaju slučaju, prilici i sudbini.

Kao što znamo, u prošlosti se rađanje u tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama smatralo najpoželjnijim, ali ta granica konstantno se diže, a razloga za to ima i sa naučne strane.

Naime, naučnici su dokazali da dobijanje djeteta nakon 35. godine produžava životni vijek, a najnovija studija koju su objavili na Univerzitetu Južne Kalifornije otkriva kako rađanje nakon 35. godine povećava mentalne sposobnosti majke.

Prosječna dob prvorotkinja konstantno se povećava, jer se žene u tridesetim i četrdesetima osjećaju odlučnije, samostalnije su, imaju više samopozdanja, pa samim tim i dobro se osjećaju u vezama.

Naučnici pomenute studije su sproveli testove na 830 žena u postmenopauzi. Testirana je vizualna percepciju, koncentracija, pažnja, verbalno pamćenje i planiranje kod žena.

Rezultati su pokazali da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanju problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Majke koje su zadnje dijete rodile poslije 35. godine imaju bolju verbalnu memoriju i spoznaju. Naučnici su objasnili da su one mentalno “oštrije” jer hormoni estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran uticaj na hemiju i funkcionisanje mozga, posebno ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.