Seks nakon poroda: 4 stvari koje morate znati

seks nakon poroda

Nakon što vasa beba stigne na svijet, seks je vjerovatno zadnja stvar koja vam pada na pamet. Mnoge majke se nakon poroda jednostavno ne osjećaju privlačnim. Pored toga, i određene promjene u  tijelu mogu uzeti svoj danak.

Bez obzira na to da li ste raspoložene za seks nakon poroda ili vam je to poslednja stvar na pameti, sljedećih pet stvari biste trebale znati.

Seks nakon poroda: koliko vremena je potrebno čekati?

Bez obzira da li je vaša beba rođena prirodnim putem ili na carski rez, ljekari prvi seks preporučuju šest do sedam sedmica nakon poroda. Rizik od određenih postoporođajnih komplikacija i problema je najviši dvije sedmice nakon poroda. Čekanjem ćete dati svom tijelu vremena da se oporavi.

Pored postporođajnog iscjedka, možete iskusiti i umor, suhoću vagine i bol. Zbog ovih faktora, mnogim novopečenim majkama je potrebno i duže vremena kako bi bile spremne za seks nakon poroda.

Hoće li boljeti?

Hormonalne promjene koje se dešavaju u vašem tijelu mogu dovesti do pretjerane suhoće i osjetljivosti vagine, posebno ukoliko dojite. Kako biste ublažili bolan seksualni odnos nakon poroda poslušajte sljedeće savjete:

  • Lubrikanti mogu biti od posebne pomoći u ovakvim situacijama, naročito ukoliko imate pretjeranu suhoću vagine.
  • Eksperimentišite- vaginalna penetracija ne mora biti na prvom mjestu. Pokušajte sa masturbacijom, masažom vagine ili oralnim seksom. Dajte vašem partneru do znanja šta vam odgovara, a šta ne.
  • Izbjegavajte seks u momentima kada ste previše umorni ili anksiozni.

Da li je seks nakon poroda drugačiji ?

Trudnoća i vaginalni porod mogu dovesti do istezanja mišića dna karlice koji podupiru matericu, mjehur, tanko crijevo i rektum. Mišići dna karlice imaju značajnu ulogu pri odnosu, zbog čega seks nakon poroda može biti drugačiji. Za jačanje mišića karlice probajte Kegelove vježbe.

seks nakon porođaja

Da li je kontracepcija neophodna?

Seks nakon poroda zahtjeva pozdan metod kontracepcije. Ukoliko dojite, još uvijek niste dobili menstruaciju u ovom slučaju imate jako male šanse da zatrudnite. Da bi se smanjio rizik od komplikacija i drugih zdravstvenih problema, doktori savjetuju da sačekate najmanje 18 mjeseci prije nego što pokušate opet da zatrudnite.

Nezainteresovanost za seks nakon poroda

Ukoliko se ne osjećate dovoljno spremnom za seks nakon poroda, razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Sve dok ne budete dovoljno spremne za seks, održavajte intimu na druge načine. Postoje i drugi načini da izrazite svoju naklonost prema partneru.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *