Obloge za skidanje temperature: narodni recepti

obloge za temperaturu

Ako bismo slijedili savjete naših baka, onda bi se svaka temperatura kod djece skidala prirodnim lijekovima, pri čemu su najefikasniji i najbolji oni koji se primjenjuju na stopalima u vidu obloga.

Roditelji bi sve učinili da svom djetetu olakšaju stanje i smanje visoku temperaturu, pa tako često posežu za lijekovima i farmaceutskim mješavinama.

Međutim, često je možda mnogo bolje da se okrenete prirodnim lijekovima i namirnicama koje imate u kući, a koje očigledno djeluju.

Bake znaju najbolje, a sve šta vam treba nalazi se u kući i uključuju upotrebu čarapa.

Krompir

Sadržaj:

Isjeckajte krompir na kolutiće ili ga izrendajte, stavite na stopala i obucite čarape, a noge, odnosno stopala, utoplite. Dobra je i kombinacija krompira sa jabukovim sirćeta. Nakon oblačenja čarapica, pamučnih po mogućnosti, umotajte se u toplu deku i ostavite nekoliko sati da djeluje.

Brašno i bjelanci

Pomiješajte kukuruzno brašno i alkoholno sirće, mješavinu stavite na tabane, a potop iste uvijte u krpe pa obucite pamučne čarape. Osim ovoga, možete koristiti i bjelance po istom principu. Pamučne krpe nakvasite izmućenim bjelancima i stavite na tabane. Ostavite nekolkiko sati da djeluje.

Limun

I za kraj, limun. Iscijedite sok dva do četiri limuna, namočite njime pamuče krpe i umotajte stopala.Preko umotanih nogu obucite čarape i dobro se utoplite. Mirno želite barem sat vremena dok ne počne djelovati.

Poslije 30 minuta trebalo bi da osjetite olakšanje, a do tada će se krpe na nogama već lagano sušiti.  Postupak ponovite tokom noći.

I, naravno, pijte mnogo tečnosti, odmarajte u krevetu i neka vam uvijek bude toplo i udobno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *