Soba za bebe: od osnovnih potrepština do dizajna

sobe za bebu

Jedna od najvećih radosti koja slijedi nakon spoznaje da ste u drugom stanju jeste ona koja se tiče planiranja, smišljanja, pregledanja i beskrajnog uživanja u ljepotama svega dječijeg i minijaturnog. Sigurno ste vremenom osjetili kako uzbuđenje raste i kako svaka stvar koju uzmete u ruke i koju izaberete za vaše novorođenče izaziva u vama još veće nestrpljenje.

Tako se kao jedna od prvih stavki na listi javlja soba za bebe. Tim povodom u glavi je gomila pitanja.

Kako je srediti?

Koje boje da budu zidovi?

Da li da spava u našoj sobi?

Šta treba od opreme?

Kakav krevetac kupiti?

A koja temperatura bebama paše?

I tako u nedogled….A to su samo neka od pitanja na koja ćemo vam detaljno odgovoriti u nastavku teksta. Zato se spremite na mali priručnik posvećen bebećim sobama i svemu na šta treba da obratite pažnju.

Dječji namještaj: šta mi sve treba?

Imati sobu samo za bebu danas je najčešće luksuz, a ukoliko imate tu mogućnost, vaše opcije su beskrajne. Ipak, u prvoj godini života bebi i ne treba posebna soba, tako da je krevetac koji staje u glavnu spavaću sobu, gdje su i roditelji, sasvim dovoljna opcija. Pogotovo u početku.

sobe za bebe ideje

Osnovna stavka na koju treba da pazite jeste da krevetac ne bude blizu radijatora niti na propuhu, kao i da pronađete odgovarajuće mjesto za skladištenje ogromne količine potrepština za bebe: odjeće, pelena, gaze, kremica, vlažnih maramica itd.

Osim toga, ne zaboravite da soba treba da bude šarena i vesela. Plišane igračke su neizostavan dio, a tu možemo dodati i slike, natpise, table i svašta nešto drugo šta će sobu učiniti pravim dječijim rajem.

Kreveti za bebe – koji odabrati?

Kreveti za bebe znaju biti raznih oblika, a ono o čemu treba da razmišljate prilikom odabira su funkcionalnost, sigurnost i udobnost. Naravno, ogromna ponuda omogućava da u osnovne karakteristike ubacite i izgled, tako da je vrlo lako pronaći objedinjenost funkcionalnosti i ljepote.

Ipak, ako ćemo posmatrati stvari sa realnog aspekta, bebi je dizajn potpuno irelevantan, tako da možete od rođaka ili prijatelja uzeti već korišten krevetac u koji ćete ubaciti dobar madrac.

kreveti za bebe

Bebe rastu veoma brzo, tako da je najbolji odabir krevetića onaj sa podnicom koju možete dizati ili spuštati. Tako, dok je beba još mala, podnica može biti gore, a kada već poraste i kada se krene penjati preko ograde, podnicu spustite.

Odlična ideja je uvijek i dječiji krevetac koji u dnu ima ladicu, koja je idealno rješenja za taloženje brojnih bebećih stvari.

Prematalice za bebe su spas!

Prematalice za bebe su veoma praktičan izum koji služi za presvlačenje beba. Koncipiran je tako da na jednom mjestu imate pogodnu podlogu za presvlačenje, mjesto za odlaganje pelena, maramica, odjeće i ostalih potrepština.

Postoje navedeni i sa kadicom za kupanje, ali vam ne savjetujujemo kupovinu takve, jer nije nimalo praktična. Kupanje ostavite za kupatilo, gdje i treba da se obavlja. Mnogo je lakše i praktičnije.

ideje soba za bebe uredjenje

Ako pričamo o pozicioniranju, uzmite u obzir da je bebu mnogo lakše previjati kada stojite kod nogica. Zato planirajte unaprijed gdje će se nalaziti koji komad namještaja prije nego sve postavite, pa shvatite da ipak nije najidealnije.

Prirodni materijali: drvo i pamuk

Bilo da birate namještaj, dodatke u vidu jastučića, pokrivača i igračaka, ili odjeću za svoju bebu, uvijek vodite računa o materijalu koji kupujete. To treba da bude prirodni materijal, pa se tako okrenite pamuku u odjeći, a drvetu u namještaju.

Madraci za bebe – kako izabrati najbolji?

Bilo da uzimate već korišten krevetac ili da kupujete novi, najvažnija stavka u svemu jesu madraci za bebe. Treba da znate tačne dimenzije madraca, a nakon toga prelazite na bitne karakteristike, jer je pravilno spavanje važno za zdravlje, za kičmu i za sam san.

Kvalitetan madrac ima za zadatak da bude potpora kralježnici koja je veoma bitna za rast i razvoj. Djeca godišnje spavaju 3000 sati, a procjena za bebe je čak 6000 sati, što znači da je dobar dio vremena proveden upravo u krevecu za bebe. Zato odabir madraca nemojte prepustiti slučaju.

madraci za krevetac

Osim kvaliteta madraca koji biramo zbog kičme i razvoja djeteta, treba da se obrati pažnja i na antialergijska svojstva madraca, jer je danas postala prava rijetkost da djeca nemaju alergijske reakcije na štošta, pogotovo prašinu, grinje…

Birajte madrac na osnovu težine djeteta!

Madrac treba da se prilagođava težini djeteta, što zna biti problematično jer djeca brzo rastu i dobijaju na kilaži. Zato vodite računa o ovome i madrac mijenjajte kako vaše dijete raste.

Kada promijeniti dječji madrac?

Kažu da se madrac za odrasle treba mijenjati na svakih 8 do 10 godina. Međutim, dječiji madraci imaju još kraći “rok trajanja” i trebalo bi da se mijenjaju češće. Oni se brže prljaju, što od hrane, što od mokraće, i u tom periodu djeca brzo rastu i razvijaju se, pa su im drugačije potrebe.

Bebe i mala djeca treba da spavaju na čvrstom madracu. Ako vaše dijete spava na madracu pravljenom od memorijske pjene, koji se oblikuje u skladu sa tijelom, može isti koristiti do pete godine starosti, pod uslovom da su svi propisani zahtjevi ispunjeni.

Ljuljalice za bebe

Još jedna u nizu stvari koja je bebi potrebna jeste ljuljalica za bebe, njihaljka, ležaljka ili kako god to želite da nazovete. Naravno, posjedovanje iste nije pod moranje, ali ukoliko imate finansijsku mogućnost da nabavite jednu ili bi neko od vaših prijatelja/rođaka mogao da vam pokloni, koristi bi bile mnogobrojne.

Pitate se zašto?

Jer su one savršene za kratke odmore, a omogućavaju bebi da prati gdje se kreće majka i šta radi. Tako će beba imati osjećaj sigurnosti jer će vidjeti da ste tu, kod nje, a ne da ste je ostavili.

njihaljka za bebe

Osim toga, one su mekane i udobne, skoro kao da je beba u naručju mame, a tome doprinosi i momenat ljuljanja odnosno njihanja.

Danas se ležaljke proizvode u više oblika: kao ležaljke, kao ljuljaške i kao nosiljke, a sve to u jednom proizvodu. Multipraktičnost i višestruka namjena su na prvom mjestu i mnogima će baš to biti presudan faktor za kupovinu.

Često ljuljalice sadrže i igračke zakačene na prečku, mnoge sa zvučnim efektima, a sve kako bi vaša beba bila okupirana i zabavljena.

Prilikom odabira treba da prvo uzmete u obzir bezbjednost, odnosno kvalitet kaiševa za vezanje. Provjerite i koliku su lagane za upotrebu, kao i kakva im je stabilnost. Klackanje, klizanje i zanošenje ne dolazi u obzir, a za to često postoje gumeni dodaci koji čuvaju ležaljku i vašu bebu u njoj.

Kako se biraju i koriste?

Prije kupovine treba da provjerite kilažu koja je označena na svakoj i uskladite je sa težinom vašeg djeteta. Ležaljke se razlikuju po veličini, tako da ne odgovara svakom djetetu svaka verzija. Ukoliko birate model sa muzikom, pazite da to ne bude iritantan zvuk koji će samo smetati vašem djetetu. Bitan je i materijal, tako da obratite pažnju na one koji su prirodni i koji se lako peru, kao i oni na kojima se fleke ne vide mnogo – jer će ih biti zaista mnogo.

Poželjno je da se igračke koje često budu zakačene na prečku mogu skidati, a birajte i one ljuljalice koje imaju pridržavač za glavu, tako da ga i novorođenče može koristiti.

njihaljke za bebe

Što se tiče samog korišćenja, ležaljku ne treba da stavljate na neke površine koje su mnogo povišene, jer beba koja brzo raste može da vas iznenadi snagom i pokretnošću, a ne želite da ugrožavate sigurnost svog djeteta.

Bebu uvijek vežite i ne ostavljajte je predugo i prečesto u ležaljci. Razlog tome je što, između ostalog, beba može da se navikne i da joj u nekom trenutku dosadi, a onda kada vam bude potrebno da je smjestite u istu, na primjer dok obavljate nešto ili se kupate, nećete moći. I da, uvijek dok premještate ležaljku izvadite bebu.

Sobna temperatura za bebe

Jedna od težih stavki je pronalazak idealne temperature za bebu. Razlog tome je činjenica da bebi ne smije biti hladno, ali isto tako na većim temperaturama bebe se više znoje a to najčešće uzrokuje osip. Zato je najbolja sobna temperatura za bebe negdje oko 22 stepena Celzijusa.

Zrak ne smije biti suh, tako da savjetujemo da na radijatoru držite posudu sa vodom, mokru krpu ili jednostavno kupite ovlaživač zraka. Šta god od navedenog vam je draže i pogodnije.

Soba za bebe, osim toga, ne bi trebalo da ima mirisne dodatke, tako da osvježivače prostora i druge proizvode tog tipa ostavite za kasnije, ili za druge dijelove kuće.

Uređenje sobe za bebu: savjeti i inspiracija

Nakon što odaberete ključne komade namještaja, one bez koji soba ze bebe nema smisla, posvetite se uređenju i detaljima. S obzirom da vam savjetujemo da namještaj birate u neutralnijim bojama ili barem da sve bude u istom tonalitetu, onda se okrenite odabiru boje zidova. To će dati najsnažniji pečat i učiniće da kompletna prostorija ostavlja potpuno drugačiji osjećaj.

Većinom se porodice odlučuju za ono klasično pravilo koje kaže – roza za djevojčice, plava za dječake. Ipak, nemojte da vam ovo bude pravilo. Postoji toliko lijepih i prijatnih boja, koje čak nemaju ni veze sa polom djeteta, a koje bi se savršeno uklopile u sobu za bebe.

Jedan od primjera su nježno zelena i nježno žuta boja, koje ću donijeti toplotu svakoj prostoroiji u kojoj se nalaze.

soba za bebe krevetac uredjenje

Ukoliko vam odabir boja ne polazi od ruke, probajte sa popularnim tapetama, koje možete pronaći u raznim varijantama i dezenima – od onih sa motivima iz crtanih filmova i igrica, do onih sa tufnicama, prugicama i cvjetićima.

Nakon što završite sa zidovima, pređite na dodatke. To mogu biti zanimljive i udobne fotelje u kojima ćete odmarati i dojiti, igračke, stikeri za zidove, lampice, zavjese sa motivima, igračke za uspavljivanje, slatki jastučići i prekrivači itd.

Opcija je beskonačno, a najbolji izvor inspiracije pronaći ćete na internetu, pa i u ovom tekstu.

13 savjeta za uređenje sobe za novorođenče

Uređenje sobe za novorođenče je jedan veoma uzbudljiv i kreativan projekat u kom imate mnogo prostora da eksperimentišete i uživate. Ipak, postoje određen stavke koje treba da slijedite. Zato vam u nastavku donosimo 13 konkretnih savjeta koja će sigurno pomoći da napravite pravi odabir, a da soba koju sredite bude najpogodniji mogući ambijent za novorođenče.

soba za bebe

 1. Na prvo mjesto stavite sigurnost, jer ma koliko soba bila lijepa i ispunjena detaljima, ukoliko nije sigurna, nije ni pogodno mjesto za vašu bebu.
 2.  Odredite budžet i nemojte prelaziti postavljenu granicu. U taj budžet najprije uglavite najpotrebnije komade i pazite na njihovu praktičnost.
 3. Nemojte robovati skupim stvarimam jer se beba puno prlja i brzo raste, tako da se sve svodi na bacanje para.
 4. Izmjerite sobu i mjere uvijek nosite sa sobom. Često možete naići u prolazu na neke stvari koje će biti pun pogodak, pa je dobro da odmah možete provjeriti da li odgovara za vaš prostor.

  roza soba za bebe

 5. Vodite računa o rasporedu. Treba da bude ovakav:
  1. Krevetac u blizini ulaza u sobu, da bi bila na dohvat ruke i praktičan za prilaženje u toku noći. Ne treba da bude ispod prozora zbog mogućeg propuha.
  2. Prematalica za bebe, odnosno sto za previjanje, neka stoji pored kreveca.
  3. Pored prozora stavite stolicu za ljuljanje. Ta pozicija će biti idealno mjesto za odmaranje.
  4. Razmislite o tome koliko će vam trebati prostora za bebine stvari i onda to pomnožite sa dva, jer će toliko, a možda i više, biti potrebno.  Ne redajte stvari iznad kreveca – iz sigurnostnih razloga.
 6. Krevetac treba da bude kvalitetan, letvice vertikalne, jer će se u suprotnom beba penjati, ali i dovoljno gusto postavljene kako se beba ne bi mogla zaglaviti ili provući. Ukoliko flašica vode može proći između dvije letvice, to je već predaleko.
 7. Namještaj postavljate uz zidove. Vjerujte nam, ovo je krucijalno, jer kada po noći budete hitali ka uplakanom djetetu, posljednje što želite je modrice, kraste, povrede itd.

  djecji namjestaj

 8. Pametno birajte osvjetljenje, jer ono utiče na bebu. Poželjno je da svjetlo gasite kada bebu stavite na spavanje, ali i ako se odlučite da to bude neko prigušeno noćno svjetlo – to je ok.
 9. Vodite računa o tome šta se nalazi na podu. Ukoliko ste skloni alergijama vi i vaš suprug, onda je moguće da isti problem ima i dijete, a u tom slučaju recimo tepisi nisu uvijek najbolja opcija. Uzmite u obzir sve faktore.
 10. Odaberite neku tematiku za sobu, od leptira, tufnica, crtanih likova ili nečega drugog, sve dolazi u ozbir. Neka bude dječije, šareno, razigrano i toplo.

  soba za blizance

 11. Odaberite neku boju koja se uklapa u sve to i ne, to ne mora biti roza za djevojčice ili plava za dječake.
 12. Od dodatne opreme možete nabaviti bebi alarm i kantu za smeće sa poklopcem za pelene, koja će biti veoma praktična
 13. Stavite zavjese kako bi bebi bilo lakše tokom sunčanih dana.

Uređenje sobe za bebu po feng šui pravilima

Feng šui, ma koliko zvučao zbunjujuće i teško, zapravo predstavlja samo usklađivanje energije prostora sa ljudima. Prema vjerovanju, svaki prostor ima svoju energiju koja može pozitivno ili negativno uticati na čovjeka.

Iz tog razloga cilj feng šui-ja jeste uspostavljanje bioenergetske ravnoteže, stvaranje idealnog odnosa čovjeka i prostora, čime dostižemo harmoniju i zdrav život.

soba za bebe zid

Prilikom projektovanja i uređenja stanja, a pogotovo pred dolazak bebe u porodicu, na osnovu termina porođaja i pola bebe proračunavaju se pozicije pravca spavanja.

Ako vjerujete u tu energiju i sve šta feng šui nosi sa sobom, u nastavku pročitajte savjete koje biste trebali primijeniti na uređenje sobe za bebu.

Na šta treba da pazite?

Feng šui soba za bebe nije dekoracija. To su i boja zidova,  i prostor, i predmeti, i prozori i sve ostalo, a pogotovo pozicija u kojoj se nalazi krevetac.

Feng šui pruža niza pravila, poput onog da krevetac ne treba da bude do zida sa kupatilom ili u prostoriji gdje postoji neki vid zračenja, ali i savjeta za pravilno iskorištavanje energije prostra, sve kako bi se vaša beba osjećala dobro.

Gde treba da bude beba?

Beba dio šest mjeseci starosti treba da se nalazi negdje u blizini majčine aure, a nakon toga treba da bude u drugoj sobi.

Gde je najbolje da se postavi krevetac?

Krevetac bebe ne bi trebao da bude pozicioniran bočnom stranom uz zid kuhinje ili kupatila, jer će to prouzrokovati nemiran san i često plakanje.

soba za bebe dizajn

Idealna pozicija je takva da krevetac svojom užom stranom bude naslonjen na zid, što znači da će beba imati neki vid zaglavlja, dok će bočne strane biti potpuno slobodne.

Time se ostvaruje dobar protok energije koja odgovara bebinoj auri i omogućava pravilan razvoj.

I, na kraju, nikako nemojte krevetac stavljati među gomilom drugih stvari i namještaja, jer bi se mogli pojaviti hronični zdravstveni problemi.

Naravno, sve ovo zavisi od toga da li vi vjeujete u feng šui i želite li da primijenite navedena pravila. Mi smo izdvojili samo neke, one najvažnije, a više potražite ukoliko je predmet vašeg interesovanja. Svakako, prvo i osnovno o čemu treba da vodite računa jeste da vaša beba ima osnovne potrepštine, da je krevetac udoban i da je soba topla i ugodna za boravak. Ostalo je stvar izbora.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *