Velika Britanija zakonski dozvolila začeće djece sa DNK od tri roditelja

zacece djece tri dnk

Velika Britanija je prva zemlja na svijetu koja je zakonski dozvolila začeće djece od DNK tri osobe, u cilju sprječavanja prenošenja genetskih bolesti.

Britanci su dozvolili “oprezno” korištenje ove tehnike, koju su razvili njihovi naučnici, odnosno mijenjanje oštećene mitohondrijalne DNK zdravom mitohondrijalnom DNK, od drugog ženskog donora kako bi spriječili naslijeđivanje genetske bolesti.

To znači da bi dijete imalo dvije majke i jednog oca, što bi moglo značiti potencijalne probleme u smislu borbe za starateljstvo ili po pitanju naslijeđa.

Britanska Agencija za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA) je objavila da su konačno dobili odobrenje za korištenje tehnike samo u “posebnim, specifičnim slučajevima” kada se iscrpe sve druge mogućnosti. Prošle godine je Velika Britanija bila prva država koja je legalizovala terapiju zamjene mitohondrija.

Klinike za vantjelesnu oplodnju mogu koristiti metodu od početka ove godine, što znači da bi se prve bebe s tri roditelja mogle početi rađati krajem godine.

Univerzitet Newcastle koji je razvio tehniku saopštio je da već imaju upite zainteresovanih roditelja, te traže žene sa zdravim jajnim ćelijama za zamjensku DNK.

Tehnika uključuje transplantaciju nuklearne DNK iz oplođene jajne ćelije u doniranu, koja ima zdravu mitohondriju. Ili, oštećena mitohondrijalna DNK može biti uklonjena iz jajne ćelije i zamijenjena zdravom mitohondrijom.

Djeca sa oštećenim genima u mitohondriji mogu patiti od brojnih bolesti, a neke mogu biti i fatalne. Mitohondrijalna DNK se nasljeđuje od majke.

Iako je Velika Britanija prva zemlja koja je legalizovala ovu metodu, prva beba s tri roditelja rođena je Meksiku u kojem procedura nije zakonski regulisana. Metodu je izveo stručnjak koji je došao iz jedne klinike za vantjelesnu oplodnju s Manhattana, a u SAD-u je ova metoda zabranjena.

Protivnici ove metode su zabrinuti zbog rizika koji nosi manipulacija genetskim materijalom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *