Mučnina u trudnoći

mucnina u trudnoci

Mučnina u trudnoći je jedan od većih problema sa kojim se trudnice susreću. Osim na nefunkcionalnost žene, ova nuspojava stvara i veliki strah za zdravstvene probleme bebe.

Ako ste trudni i ako vam od same pomisli na hranu bude muka – ne brinite, spadate u većinsku kategoriju trudnica koje pate od mučnina u trudnoći. Koliko god to bila neugodna pojava, toliko je normalna i prolazna. Zato nema potrebe da brinete, već treba da se fokusirate na traženje načina da taj mučni period olakšate što je više moguće, a načini postoje i o njima smo pisali u nastavku teksta.

Najvažnije što morate znati jeste to da je beba dobro i da mučnina nema veze sa njenim stanjem. Ona nastaje zbog promjena koje vaše tijelo doživljava tokom trudnoće, a u većini slučajeva dolazi krajem trećeg mjeseca trudnoće, s tim da početak i trajanje varira od osobe do osobe. Kao i sve drugo, i to je na individualnom nivou.

Mučnina u trudnoći: teorije

Sadržaj:

Postoje brojne teorije, analize i istraživanja na temu mučnina u trudnoći koja se javlja kod trudnica, a neke uključuju i to da je mučnina u trudnoći nasljedna, kao i da se uglavnom pripisuje hormonima. Žene koje osjećaju mučninu najčešće imaju visok nivo trudničkog hormona HCG-a u krvi, a isti je najviši upravo u periodu između osme i desete nedelje trudnoće, što objašnjava i zašto mučnina popušta baš nakon dvanaeste nedelje (barem u većini slučajeva, jer kako rekosmo, sve je to na individualnom planu).

Osim navedenih, naučnici sa Univerziteta Kornel u Njujorku donijeli su zaključak da je mučnina u trudnoći sasvim logična i prirodna stvar. Nakon analize 80 000 trudnoća, rezultati su pokazali da trudnice pokazuju otpor prema svemu šta suštinski šteti zdravlju bebe. To su u prvom redu alkohol, nikotin i kafa. Osim njih, mnoge žene u trudnoći osjećaju odbojnost i prema mesu, ribi i jajima. Razlog je prost – sve ove namirnice mogu sadržati bakterije kojima imuni sistem ne može pružiti nikakav otpor. Iz toga je izvučen i zaključak da je veća šensa da se rodi zdrava beba nakon trudnoće koju je obilježila mučnina, iako je ovo prilično diskutabilna teza.

Kada počinju mučnine u trudnoći?

Trudničke mučnine javljaju se u ranom stadijumu trudnoće. Najčešće je riječ o periodu oko 5. nedelje trudnoće, pri čemu se vrhunac dostiže između 10. i 14. nedelje. Nakon ovoga slijedi period smanjenja ili potpunog nestanka problema sa mučninama i eventualnim povraćanjem. Iako je gore navedeni slučaj najčešći, dešava se i da neke trudnice tek u posljednjem trisemestru osjete mučnine, i to u jednakom intenzitetu.

Nakon što smo razjasnili u kom se periodu pojavljaju i kada prestaju, potrebno je rašćistiti i pitanje njihovog trajanja i pojavljivanja na dnevnoj bazi. Naime, često korišćeni izraz “jutarnje mučnine” je u potpunosti pogrešan, jer mučnine kod većine trudnica traju cijeli dan, a ne samo u jutarnjem periodu.

Uzroci mučnine u trudnoći

zdrava ishrana trudnica

Postoje razni mitovi, pa tako i onaj koji kaže da je mučnina u trudnoći dobar znak. Međutim, to ni u kom pogledu nije mjerilo kvaliteta trudnoće i zdravlja bebe. Isto kao ni onaj mit da mučnina nastaje zbog majčinih negativnih osjećaja prema drugom stanju u kom se nalazi. Zar uopšte treba da napominjemo da u ovome nema istine?

Jednostavan odgovor na pitanje koji su to uzroci mučnine je promjene koje se događaju u tijelu. Naime, krivac za probleme sa mučninom i povraćanje leže u činjenici da žena i njeno tijelo prolaze kroz niz psihičkih i fizičkih promjena koje se događaju, a koje na svakoga utiču drugačije. I ne čudi, jer je svaka žena jedinstvena, a sa njom i svaka trudnoća.

Neki stručnjani ističu da emotivni faktori potpomažu fizičke, pa zato stres i ubrzan život, fizički i mentalni umor mogu pojačati napade mučnine. Mučninu povećava i vrsta ishrane – unos jake, masne i začinjene hrane i sličnih nepogodnih namirnica o kojima možete čitati u nastavku teksta. Takođe, faktori potpomaganja su i manjak šećera u krvi, visok pritisak i manjak B6 vitamina i željeza.

Sudeći prema istraživanjima, veći rizik od jutarnjih mučnina u trudnoći imaju sve one žene koje su i ranije osjećale mučninu tokom uzimanja kontracepcijske pilule. To ukazuje da je tijelo osjetljivo na uticaj estrogena koji se stvara tokom trudnoće.

Kada su u pitanju blizanačke trudnoće, tada je vjerovatnoća za mučninom još veća. Ukoliko ste već bili trudni, a prva trudnoća vam je bila prilično mučna, to uglavnom, nažalost, znači da će i naredne biti takve, odnosno da će vas mučnina pratiti i dalje.

Da li je opasno ako povraćam?

povracanje i mucnina u trudnoci

Povraćanje nije opasno i sastavni je dio trudnoće, jedan sasvim logičan nastavak osjećaja mučnine. Međutim, ukoliko se desi da povraćate i po četiri, pet ili više puta dnevno, a uz to ne unosite dovoljno hrane i tečnosti, gubite na težini i sve manje mokrite, onda može doći do opasnosti od dehidracije.

Ako vam se dese ovakvi problemi, potrebno je da se javite doktoru koji će procijeniti šta i kako dalje, jer izgubljena tečnost se mora nadoknaditi i snaga trudnice povratiti, kako zbog zdravlja nje same tako i bebe. Neka od rješenja su infuzija i unos dodatnih vitamina, ali o tome svakako više razgovarajte sa doktorom koji će najbolje procijeniti u kakvom se stanju nalazite i šta vam je najpotrebnije.

Kako ublažiti mučninu u trudnoći?

Ne postoji trajno rješenje za mučninu u trudnoći. Zato je veoma bitno da trudnice imaju odgovarajuću prehranu, da vode opušten stil života i da se dosta odmaraju kako bi te mučnine i eventualna povraćanja prošla što lakše, brže i u što manjoj količini. Uz to postoje i alternativne metode koje mogu dati dobre rezultate u borbi protiv mučnine u trudnoći.

djumbir i limun caj

Pojave u prvim mjesecima trudnoće, poput mučnine i povraćanja, mogu uticati na stanje žene u globalu. Zato je od velike važnosti da se prilagodi stil života i ishrane. Ukoliko su problemi sa ovim stanjima velikih razmjera, ne ustručavajte se obraćanja doktoru za pomoć. Ali ako stanje nije toliko ozbiljno i teško, evo nekoliko savjeta kako da si olakšate prve mučne mjesece:

 • Trebalo bi da jedete više puta dnevno manje obroke, idealno na svakih 2 do 3 sata. Glad i nizak nivo šećera mogu i te kako uzrokovati nagon na povraćanje.
 • Nadoknađivanje izgubljene tečnosti je bitno. Pijte dosta tečnosti u manjim gutljajima i izbjegavajte unos pola sata prije i poslije obroka. Ako vam tečnost smeta, konzumirajte što više voća i povrća koje ima veliki udjel vode u sebi – lubenice ljeti, narandže zimi.
 • Dobra pomoć kod mučnine i povraćanja su čaj od metvice i mineralna gazirana voda. Probajte i sa tim. Bez pretjerivanja, naravno.
 • Jako začinjena hrana, masna hrana i hrana sa jakim mirisima stvara problem kod svake mučnine, a pogotovo ove trudničke. Zato, kad god je moguće, izbjegavajte ovakvu tešku hranu i jedite hladne obroke, jer miris tople hrane nadražuje. Svaka trudnica s vremenom uvidi koje joj to namirnice pašu, a koje su okidač za povraćanje.
 • S obzirom na problem sa mirisima hrane, poželjno je da kuhanje u tom periodu prepustite nekome drugom. Ako ništa, barem u tim momentima kada vam je najgore.
 • Integralni krekeri, rižine pločice ili tost su odlično rješenje kada osjetite nalet mučnine.
 • Nemojte naglo ustajati i po mogućnosti pojedite neke od iznad navedenih namirnica prije ustajanja.
 • Uvijek se preporučuje hrana koja je bogata bjelančevinama i složenim ugljenim hidratima.
 • Limun i limeta smiruju. Pomirišite krišku, cuclajte je ili pojedite ako vam nije prekisela.
 • Alkohol i pušenje svakako nisu preporučljivi, pa ni u ovom periodu. Takođe, pića koja sadrže kinin, poput Bitter Lemon ili Tonic Water sokova, treba da se izbjegavaju. Kafu i čaj, ukoliko vam ne smetaju, unosite povremeno i umjereno.
 • Đumbir ima smirujuće efekte, tako da možete njega da probate u raznim varijantama i oblicima. Čajevi, keks, dodaci prehrani i mnogo šta drugo dolazi u obzir, ali nemojte pretjerivati, pogotovo ako su u pitanju kapsule đumbira – ne više od 1g na dan.
 • Posavjetujte se sa doktorom, pa ukoliko on bude saglasan možete uzeti vitamin B6 u dozi od 50 mg. I on se pokazao kao učinkovit lijek protiv trudničkih mučnina.
 • Odmarajte se. Stres i užurbanost pogoršavaju situaciju kako god okrenete. A to vam svakako ne treba tokom trudnoće.
 • Budite što više vani na svježem vazduhu i prozračujte sve prostorije. Isto tako, nemojte pregrijavati prostorije, jer toplota podstiče mučninu.
 • Osim lijekova, koje mnoge trudnice ne uzimaju iz straha od posljedica, postoje i brojna alternativna sredstva, pa tako žene često idu na akupunkturu i akupresuru. Ovo se pokazalo kao efektivno sredstvo za pomoć u mučnini. Akupresurne narukvice su praktične, jer se nose oko ručnog zgloba i pritišću tačke na unutrašnjem dijelu zgloba koje ublažavaju mučninu.
 • Homeopatski pripravci i aromaterapija pomažu, ali prije uzimanja tih proizvoda važno je konsultovati se sa iskusnim terapeutima.

Šta ako nemam mučnine u trudnoći?

trudnoca bez mucnina

Nemate mučnine? To nije nikakav problem i loš znak. Nema potrebe da brinete ukoliko spadate u krug žena koje u prvim mjesecima bez mučnine u želucu rade šta god požele. Svaka žena ima drugačiju trudnoću, jedinstvenu, i drugačije simptome, pa je tako nekima mučnina regularni dio, a neki je uopšte nemaju. Moguće je čak i da se ne osjećate kao trudni, a da sve teče u potpunom redu. Istina, preko 70% žena ima probleme sa mučninom, pa zato ne čudi pojava zabrinutosti kod nekih žena, ali to ne znači ništa i ne treba da vas brine. Štaviše, treba da budete srećni jer možete normalno funkcionisati, jesti i raditi. Ne može baš svako tako lijepo i opušteno da provede prve mjesece trudnoće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *