Šta nam to govori česta potreba za slatkim?

secer potreba za slatkim

Svi mi ponekad žudimo za određenom hranom, a čini se da je želja za slatkim/šećerom najučestalija. Međutim, postavlja se pitanje šta to znači, zašto se dešava, te kako tu potrebu za nezdravim namirnicama iskoristiti pametno.

Odgovor smo pronašli u knjizi “Hrana koja mijenja život”, koju je napisao Anthony William, a u kojoj je obrađeno niz tema u vezi sa hranom, pa i problem potrebe za slatkim. Činjenica je da jedenje slatkih namirnica nakon što se javi potreba izaziva trenutno i kratkotrajno zadovoljstvo, ali potom slijedi i niz  frustracija koje su dugoročnije.

Šećer nije najveći negativac, on može biti i pogodan za vaš organizam. Prirodni šećer je, u suštini, ključ zdravog funkcionisanja mozga. On sprečava oštećenje moždanog tkiva prilikom stresnih i traumatičnih situacija.

To znači da, ukoliko ste okruženi negativnim i stresnim situacijama i ljudima, vaša potreba za šećerom je veća, a možete je smanjiti upravo mijenjanjem navika i okruživanjem pozitivnim informacijama i ljudima.

Kada postoji potreba za šećerom, koristite prirodni koji dolazi iz, na primjer, datula, smokvi, dinje, grožđica, citrusa, sirovog meda i slično. U početku neće biti dovoljno dobro kao čokolada, ali nakon nekoliko takvih prirodnih zamjena, potpuno ćete se navići.

Osim navedenog, imajte na umu da je potreba za mlijekom zapravo ista kao ono za šećerom, s obzirom da je nivo šećera u mlijeko i mliječnim proizvodima veoma visok.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *