Ovako izgledaju postporođajni običaji u različitim zemljama svijeta

postporodjajni rituali

U svakoj zemlji se razlikuju običaji u raznim sferama života, pa tako i u pogledu postporođajnih procedura. Neki običaji su zaista prilično arhaični i neprimjerni za moderno doba, ali i dalje postoje, dok su drugi veoma napredni i privlačni. Ipak, svi su fokusirani na ono najbitnije, a to je povezivanje majke i djeteta.

U nastavku pročitajte šta se to radi u kojoj zemlji u svijetu nakon što žena rodi dijete.

Kina

Sadržaj:

U kini majke mjesec dana nakon porođaja imaju ograničen unos namirnica i smanjen broj aktivnosti u koje se mogu upuštati. Recimo, zabranjeno je konzumiranje sirovog voća i mesa, kao i korišćenje hladne vode. Poželjno je, čak i obavezno, da se jedu supe i čorbe koje utiču na povećanje proizvodnje mlijeka. Možda najintrigantniji običaj jeste zabrana kupanja u prvih mjesec dana. Da li biste vi izdržali ovo?

Francuska

U Francuskoj je situacija veoma napredna. Majke imaju pomoć medicinskih sestara koje svaki dan obavljaju pozive i podsjećaju na potrebu unosa lijekova, brinu o analizama krvi i svim drugim bitnim segmentima. Osim toga, žene koje su rodile imaju i fizikalnu terapiju kako bi se mišići karličnog dijela vratili u stanje u kom su bili prije porođaja.

Zašto je bitno noćno dojenje i kako ga izdržati?

Indija

Indiju prate prilično teški postporođajni uslovi. Šta to znači?  U periodu od 40 do 60 dana majka i beba su obavezne da budu u kući zbog moguće opasnosti od infekcija i bolesti. Tokom ovog perioda majka je na posebnoj ishrani koja je hranjiva i svarljiva, a sve kako bi se zadržala toplota tijela. Osim toga, majkama u Indiji je zabranjeno da koriste sapun, tako da primjenjuju razne biljne preparate za njegu. I na kraju, majke dobijaju svakodnevne masaže (cijelog tijela), koje se rade raznim uljima, sa ciljem jačanja i oporavka.

Nigerija

Kod Nigerijaca je specifično to što baka prema tradiciji kupa bebu prvi put, čime se pokazuje da majka nije sama, već da će imati pomoć. Dakle, ovaj običaj je usmjeren na samu majku, a ne toliko na bebu.

Zašto djeca slušaju bolje jednog roditelja?

Njemačka

U Njemačkoj majke imaju posebnu knjižicu koju dobijaju od ginekologa nakon što se ustanovi da su trudne. Ista se koristi za sve preglede do i nakon porođaja, a uz pomoć koje se detaljno prati napredak trudnoće, a sa tim i potencijalne opasnosti.

Latinska Amerika

Latinsku Ameriku karakteriše postojanje karantina, odnosno izolovanosti majke od ostatka svijeta nakon porođaja. Ovo traje ukupno šest sedmica. Tokom navedenog perioda, majke ne smiju imati seksualne odnose, konzumirati određenu hranu i obavljati određene teške poslove. Poenta svega je naravno da majka bude posvećena dojenju i zbližavanju sa svojim djetetom. Ostatak porodice pomaže sa ostalom djecom ukoliko ih ima.

Šta bebe ne vole?

Finska

Finska je specifična i mnogima zbog toga pojam idealne sredine za odgoj djece. Naime, svaka beba po rođenju dobija na poklon kutiju koja u sebi sadrži mali dušek i niz drugih bebećih potrepština, kao što su odjeća, skafander, pelene, slikovnice i proizvodi za njegu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *