Zašto je samostalno oblačenje važno za razvoj djeteta?

zašto je samostalno oblačenje važno za razvoj djeteta

Već u periodu od 3-4 godine djeca počinju izražavati želju da se sama obuku, biraju garderobu za posebne prilike i zamišljaju kako će izgledati. U ovom ranom djetinjstvu djetetov razvoj je neočekivano ubrzan: hoda, govori i privikava se na korištenje tute. Zapostavljen segment razvoja u ovom periodu, a pri tom veoma bitan, jeste samostalno oblačenje jer ono uključuje veliki broj različitih vještina.

Saznajte šta sve mališani razvijaju zahvaljujući jednostavnom procesu oblačenja, šta treba očekivati u toku njihovog savladavanja ovih veština, koje su glavne prekretnice u razvoju i na šta je neophodno obratiti pažnju.

kada dijete moze samo da se obuce

Sadržaj:

Razvoj motorike

Ukoliko se dijete samostalno oblači savladaće mnoge vještine. Stalnom vježbom dijete će razvijati:
krupnu motoriku (dijete će samo podizati ruke i noge i usklađenim pokretima provlačiti ih kroz rukave i nogavice),
finu motoriku (da bi upotrijebilo rajsferšlus, dugmiće ili pertle moraće koristiti prstiće) i
kognitivni razvoj (da bi se pravilno obukli vremenom mališani shvataju da postoji određeni redosljed oblačenja, ali i shvataju na koji način godišnja doba i temperatura utiču na način odjevanja).


Pročitajte i ovo: Kako naučiti dijete da se samo igra


Odaberite pravi trenutak

Prije nego što se vaš mališan počne samostalno oblačiti, neophodno je da nauči sam da skine odjeću. U periodu oko osamnaest mjeseci ili malo ranije djeca često počinju da se samostalno svlače. Upravo zbog toga roditelje ne treba da iznenadi situacija da dijete u nekom trenutku zateknu nago. Međutim, zainteresovanost za samostalno oblačenje počinje tek oko druge godine. Prvi odjevni predmeti koje će dijete samo obući trebaju biti jednostavni – majice ili hlačice bez mnogo kopčanja.

kada se dijete moze samo obuci

Budite strpljivi

Kada dijete počne samostalno da se oblači budite spremni na to da ćete često zateći sve odjevne predmete obučene naopačke. U tim situacijama nemojte upućivati kritike, već pohvale za trud. Ako idete negdje pokušajte djetetu predložiti kako bi bilo bolje obući drugačije odjeću, međutim ako insistira i ne želi da se obuče po vašim pravilima dozvolite mu da taj dan bude ponosno na svoj trud. Koncentrišite se na ono pozitivno, a to je da se vaše dijete samostalno obuklo, a ne na to da je majica okrenuta naopačke.

Ukoliko žurite na posao ili u vrtić, pokušajte odvojiti koji minut više i dajte djetetu dovoljjno vremena da samo odluči šta će obući, a potom to samostalno i obuče na sebe. Na taj način dijete će biti ponosno na sebe i svoj izbor tokom cijelog dana.


Pročitajte još: Najbolja igračka za djecu i njihov razvoj


samostalno oblacenje

Obratite pažnju na svoje ponašanje

Ukoliko se vaše dijete ne oblači samostalno i nakon što je napunilo tridest mjeseci prvo se zapitajte da li to prečesto radite umjesto njega ili ga ohrabrujete da bude nezavisno. Ako uvijek insistirate na tome da vi oblačite svoje dijete i ako je to uvijek vaša briga vrijeme je da se to promijeni.

Za početak predložite svom mališanu da zakopča dugme ili obuče jednostavnu majicu. Stručnjaci naglašavaju da obratite pažnju na to da li dijete nakon tridesetog mjeseca strosti može samostalno da skine čarape i cipelice. Ukoliko primjetite ovakve poteškoće savjetujemo vam da se obratite vašem pedijatru jer je moguće da dijete nije dovoljno snažno ili njegove motoričke sposobnosti nisu dovoljno razvijene.

Kako igranje vani čini vašu djecu pametnijom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *