Zašto bebe pužu prije nego što prohodaju

Zašto bebe puzaju prije nego što prohodaju

Bebe su nevjerovatna mala stvorenja i veoma se razlikuju od odraslih, te tako treba da im prilazimo. Međutim, bebe nisu rođene kao “prazne kutije”, dosta stvari je urođeno, i dosta stvari će naučiti. Beba može da uči – ne samo gledajući druge kako rade i obavljaju poslove, već i eksperimentisanjem. Postoji razlog zašto ih rani psiholozi za razvoj nazivaju “malim naučnicima”. Oni će sami formirati strategiju, testirati je i izabrati najbolju.

Novorođenčad dolazi u potpunosti opremljna koračnim – hodajućim refleksom. Ako vam je na raspolaganju novorođenče možete ga testirati (ali pažljivo čuvajte i pripazite na glavu). Podignite ih malo iznad površine, njihov osećaj dodirivanja stopalima će pokrenuti koračni refleks, i izgledaće kao da hodaju. Naravno, nemojte ih ispuštati, jer definitivno nisu spremni da stoje sami.

Refleks ima tendenciju da bude prisutan prva dva mjeseca, ponekad se vraća neposredno pre nego što beba počne da hoda. Smatra se da refleks pomaže u obuci mišića i motornih nerava, te da razlog zbog koga nestaje jeste da su nogice bebe previše teške, a mišići rastu brže od njihove snage. U suštini, oni postaju previše debeli i refleks više ne radi. Pročitajte i kako da pomognete bebi da ojača.

Na neki način, bebe su rođene sa mogućnošću hodanja ili plesanja (malo se razlikuje od bebe do bebe), ali onda se ponovo izgubi jer bebe rastu veoma brzo.

Postoji mnogo zanimljivijih i zabavnih refleksa kod beba, poput plivanja i hvatanja, ali o tome ćemo u nekom drugom terkstu.

Puzanje je samo naprednija verzija skeniranja. Noge postaju jače i bebe ih mogu bolje kontrolisati. Puzanje se dešava kada beba želi dođi od tačke A do tačke B, tako što beba pokušava da “hoda” i kroz greške i padove završava u puzajućoj pozi.

Logika je jednostavnai: beba želi ići negdje, puzati je najbolje i najlakše, pa bira puzanje.

Korišćenje strategije je vrlo često kod dece, i to se vidi u mnogim aspektima. Oni će isprobati nove stvari, upoređivati sa starim stvarima koje su im poznate i odlučiti o svojim najboljim postupcima dalje. U slučaju puzanja uglavnom se radi o brzini.

Zapamtite da bebama ne treba puno primjera za učenje, oni su vrlo sposobni da ih sami uvide, jer vole da otkrivaju stvari poput malih naučnika-

Puzanje je jedna od tih stvari. Ne trebaju videjeti puzanje, bebe otkrivaju, shvataju da funkcionišu bolje od onoga što su radili ranije, i počinju ga koristiti sve više i više dok ne dođe nešto bolje (poput hodanja).

Kako ohrabriti bebu da prohoda?

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *