5 razloga zbog kojih je vaša beba nervozna

iritirana beba

Sigurno se, poput mnogih drugih roditelja, često nalazite u situaciji da vaša beba plače ili je uznemirena bez očiglednog razloga, a vi nikako ne uspijevate da je oraspoložite. Ma šta pokušali, čini se da ne uspijevate shvatiti šta je čini nervoznom i da vaše roditeljske vještine prosto nisu dorasle zadatku.

Ali ne očajavajte!

Objasnićemo vam pet najčešćih uzroka nervoze vaše bebe i ponuditi savjete kako biste je utješili, a da pritom i vi ostanete mirni.

1. Nelagode odrastanja

Sadržaj:

Muke svakodnevnog života mogu imati isti fiziološki uticaj na dijete, baš kao što stres ima i na vas. Hormonske i druge promjene u tijelu djeteta su normalne, a vi nažalost ne možete uticati na njih. Bebe moraju naučiti kako da se nose sa stresom. Uz vašu podršku, dijete će tokom prve godine naučiti smirujuće strategije koje će pomoći da ih kasnije samostalno primjenjuje.

2. San oslobađa

Kad beba preskoči uobičajenu drijemku, podložna je osjećaju napetosti. Ako pri tom pokazuje znakove agresivnosti, znači da je bijesna zbog nedostatka sna, ali je previše uznemirena da bi se smirila. Zato je vrijeme da svoju bebu umotate u topao ogrtač i nježno ljuljate, jer ritmično kretanje pomaže da smiri uznemirene živce i konačno se uspava.

3. Dobra pelena je pola sreće

Vaša beba će vjerovatno protestovati ako nosi mokru ili punu pelenu, ili kada im ista iziritira kožu. Zato su idealne pelene one bez parabena, vještačkih mirisa i dezena, koji su uobičajen uzrok raznih nadražaja. Pored toga, pametan izbor su one koje imaju indikator na osnovu kojeg možete vidjeti u kakvom stanju je pelena bez njenog skidanja. Da biste se oslobodili briga, preporučujemo da probate Bambo Nature pelene, jer upravo one sadrže pomenute prednosti.

danske pelene bambo nature

4. Oprezno s utopljavanjem

Ako je bebi prevruće ili prehladno, sigurno će se unervoziti. Temperaturu možete jednostavno provjeriti ako prislonite dlan na njen stomačić ili zadnji dio vrata. Držite temperaturu u bebinoj sobi između 16 i 20 stepeni Celzijusa. Opšte pravilo je da bebi treba obući jedan sloj odjeće više od vas da bi joj bilo udobno.

5. Nemir u vazduhu

Kada vi pokazujete znakove stresa, tada i vaša beba shvata da postoji razlog za brigu. Mehanizam je jednostavan: bebe neprestano posmatraju svoje roditelje učeći od njih. Ako ste u žurbi, pravite nagle pokrete ili preglasno govorite, vašem mališanu dajete signal da nije sve u redu. Naravno, ne morate skrivati svoje emocije od bebe. Umjesto toga, pokažite joj da ste sposobni da umirite oboje. Duboko udahnite i pomazite je.

Postepeno učite da prepoznajete šta vaša beba voli tako što ćete uključiti sva čula. Ako se beba ne osjeća dobro, vjerovatno će plakati drugačijim tonom od onog na koji ste navikli. Vremenom ćete naučiti da raspoznajete nijanse njenih raspoloženja, a kao prvi korak sjetite se da uvijek otklonite osnovne uzroke koji mogu biti razlog njenog nezadovoljstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *