Sjedenje djece: važno je da ispravite svoju djecu u pravilan sjed!

sjedenje sa skupljenim nogama

Veoma je važno da vaša djeca pravilno sjede.

Zašto?

Jer će u suprotnom doći do neadekvatnog razvoja mišića i pojave deformiteta zgloba, kuka, koljena i prstiju.

Svi klinci vole da vrijeme provode na podu, pogotovo do starosti od šest godina. Srećom, čak je preporučljivo da vrijeme provode na taj način zbog pravilnog rasta i razvoja kičme.

Još od najranije dobi treba da obratite pažnju na to kako dijete sjedi, te da ga korigujete ako postoji potreba za tim. Nekoliko je ustaljenih tipova poza djece dok se igraju i sjede, a koje su dobre i loše možete pročitati u nastavku.

Raširene noge

Vjerovatno najčešći položaj koji djeca zauzimaju prilikom sjedenja je onaj sa raširenim nogama, čime tijelo može slobodno da se kreće u bilo kom pravcu. Mišići su aktivni zbog održavanja ravnoteže, a tijelo se na ovaj način pravilno razvija.

sjedenje sa rasirenim nogama

Skupljene noge

Još jedan čest položaj jeste sjedenje sa skupljenim nogama i jednako je pogodan za klince. Osim toga, nije naporan pa na ovaj način mogu provesti dosta vremena igrajući se.

sjedenje sa skupljenim nogama

Noge u stranu

Sa položajem koji uključuje noge na bočnoj strani postiže se bočna ravnoteža. Ukoliko dijete ne potencira ovakvo sjedenje, podstaknite ga tako što ćete staviti igračke sa strane.

bocno sjedenje djeca

Turski sjed

I turski sjed spada u niz dječijih sjedova koji su veoma ispravni i korisni, jer je na taj način prisutna konstantna aktivnost mišića.

turski sjed djeca

Skupljena, podignuta koljena

U položaju koji se sastoji od skupljenih i podignutih koljena djeca ne mogu da provode mnogo vremena, jer je prilično neprijatan nakon nekog vremena. Primjenjen je dok gledaju ili slušaju nešto sa pažnjom, a nakon toga slijedi izmjena. U svakom slučaju – pogodan je za razvoj.

W sjedenje

W sjedenje je nepravilno i nikako se ne preporučuje. Riječ je o pozi u kojoj djeca sjede sa raširenim koljenima, rotiranim butinama ka unutra, i stopalima raširenim u stranu. Kada gledate odozog, izgleda baš kao slovo W, po čemu je i dobilo naziv. Zašto nije dobro?  Jer je težina tijela na kukovima, a stomačni i leđni mišići nosu aktivni, što znači manjak pokretnosti trupa.

w sjedenje djeca

Da li treba da reagujete ako vaše dijete sjedi ovako?

Da, ukoliko traje već neko vrijeme. Privremeno sjedenje u W položaju nije strašno, ali duže i često zadržavanje može dovesti do nepravilnog razvoja i deformiteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *