Ove namirnice pomažu djeci da bolje spavaju

djeca dobar san

Kako bi vaša djeca imala dobar i miran san, važno je da imaju i odgovarajući večernji obrok. Šta to znači? Da treba da pažljivo birate koje namirnice ćete koristiti za večeru i koliko sati prije spavanja će vaše dijete jesti.

Naučno je dokazano da hrana utiče na to kako svi mi spavamo, pa ukoliko želite da poboljšate san svojih klinaca, koristiti sljedeće namirnice pred spavanje:

Čaj od kamilice

Sadržaj:

Za smirenje i pomoć kod spavanja najduže i najčešće  se koristi čaj od kamilice, tako da savjetujemo da šolju čaja date i svom djetetu. Zasladite ga malo sa šećerom ili medom i ostavite da se prohladi. Dodatni savjet: potražite čajeve koji su namijenjeni djeci.

Triptofan

Šta je triptofan? Aminokiselina koja uzrokuje pospanost. Najviše je možete pronaći u ćuretini, mlijeku, siru, orašastim plodovima, jajima i mahunama. Zato ukoliko želite da vaše dijete lijepo spava, koristite navedene za večernji obrok.

Ugljeni hidrati

Smanjite proteine, a povećajte ugljene hidrate i vaše dijete neće imati problema sa kvalitetom sna i buđenjem. Možete  kombinovati jabuke i maslac od kikirikija, krekere, pecivo sa sirom, žitarice sa mlijekom..

Banane

Banane su prepune hormona i minerala, a navedeni podstiču san. U prvom redu to su melatonin i serotonin koji pomažu u smirenju i regulisanju ciklusa spavanja. Sadrže i magnezijum koji opušta mišiće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *