Da li znate šta je ljubičasto plakanje kod beba?

ljubicasto plakanje beba

Plač bebe zna biti veoma zamoran kada ne znate koji mu je uzrok i kako da pomognete djetetu. Uz to, neupitno izaziva strah kod roditelja, jer je prva pomisao neki problem. Ipak, bebe ponekad znaju plakati i bez razloga, tako da ne mora značiti da radite nešto loše.

Česte su situacije i kada je beba tokom dana veoma nasmijana i raspoložena, ali kako dolazi veče, raspoloženje se mijenja i plač postaje sve jači. Načina za umiranje jednostavno nema.

Sve bebe imaju fazu koja se zove “ljubičasto plakanje”, a predstavljaju suštinski intenzivno plakanje koje nije znak problema. Prema mišljenjima stručnjaka, ovo je normalan dio razvoja djeteta, a ukoliko ste upoznati sa tim lakše ćete se i nositi sa situacijom.

Iako vam je možda prva pomisao da će beba promijeniti boju od plakanja u nešto šta je približno ljubičastom, zapravo nije to. Riječ je o akronimu na engleskom (purple crying), a značenje sljedeće:

Zašto je bitno noćno dojenje i kako ga izdržati?

Peak: Plakanje počinje oko druge nedjelje starosti, a vrhunac se postiže oko drugog mjeseca. Nakon toga je u opadanju.

Unexpected: Javlja se neočekivano.

Resist: Bebu je nemoguće umiriti.

Pain-like: Bebine grimase izgledaju kao da je nešto boli.

Long lasting:  Plakanje traje dugo.

Evening: Javlja se uglavnom naveče.

Podsticanje govora kod djeteta

Kako utješiti uplakanu bebu?

Potrudite se da ostanete pribrani i provjerite osnovne stvari: da li je beba gladna, da li je podrignula ili se upiškila. Ako je sve u redu, onda probajte sa raznim tehnikama umirivanja. To su sljedeće:

  • Kupanje mlakom vodom,
  • Držanje bebe u naručju uz konstantno šetanje/pokrete.
  • Izvođenje na vazduh, u vožnju kolicima.
  • Pjevanje i smiješenje uz pogled u oči.

Ovako izgledaju postporođajni običaji u različitim zemljama svijeta

Ukoliko ništa ne pomaže, razmotrite da se i vi odmorite, jer je psihički i fizički naporno i zamorno. Ukoliko vi kao roditelji niste smireni, ni beba se neće moći smiriti u određenim trenucima. I ne zaboravite da su sve ovo privremene faze koje će proći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.