Sjedenje i puzanje beba u fazama: detaljno objašnjenje razvoja

puzanje beba

Neka beba može naučiti da sjedi rano ili kasno, ali da li znate da sve bebe nauče da sjede prije nego što nauče da stoje? U nastavku pročitajte kako protiče razvoj bebe u pogledu ove dvije aktivnosti.

Sjedenje beba

Do šestog mjeseca bebini mišići leđa su se razvili i pomažu joj da sjedi. Ukoliko se postavi čvrsto u sjedeći položaj, ona će u tom položaju ostati kratko vrijeme i onda se prevrnuti.

Vaša beba stalno trlja oči rukama? Evo zbog čega!

Do osmog mjeseca beba je skoro u stanju da samostalno drži ravnotežu bez pomoći odraslih ili vlastitih ruku. Ali čak i u tom periodu beba će sjediti više da bi vježbala nego u praktične svrhe. Iako je nagon za sjedenje ugrađen u bebin proces razvoja, potrebno joj je pružiti prilike za vježbanje.

Puzanje beba

Mnoge bebe nauče da pužu u isto vrijeme kada nauče da same sjede. Ukoliko se neki zanimljiv predmet stavi izvan dohvata šestomjesečne bebe, ona će podići koljena ispod sebe, pogurati se rukama i često uspjeti da podigne stomak sa poda. Ali možda neće uspjeti ništa postići. Baš kao što bebe imaju poteškoće s održavanjem ravnoteže, teško im je i da se pomjeraju naprijed.

U toku sedmog i osmog mjeseca većina beba pokazuje želju da puže. U početku će možda puzati unazad pošto se dojenčad bolje guraju rukama nego stopalima i nogama.

Spavanje beba ljeti: 6 savjeta da poboljšate san tokom vrućih dana

Do devetog mjeseca većina beba već može puzati prema naprijed.

Zakašnjelo puzanje nije razlog za zabrinutost ako je beba zainteresovana da se sama podiže u uspravan položaj. Iako puzanje obično podrazumijeva kretanje preko prostorije na rukama i koljenima, mnoge bebe usvajaju druge manevre prije ili umjesto standardnog puzanja.

11 neobičnih stvari koje će vas prepasti kod novorođenčeta

Neke bebe nauče da pužu na standardan način ali onda otkriju da se mogu kretati brže na rukama i stopalima nego na rukama i koljenima. Različite brzine razvoja ili neobični načini kretanja ne sugerišu da nešto nije u redu. Beba mora naučiti da sama sjedi i na kraju da stoji i hoda, ali daleko je manje važno kako i da li će nešto raditi između tih faza.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *