11 neobičnih stvari koje će vas prepasti kod novorođenčeta

novorodjence

Često se dešava da roditelji koji su dobili prvo dijete primijete određene neobičnosti, zbog kojih se prepadnu i odluče posjetiti doktora čim prije.

Međutim, veći broj tih stvari su zapravo potpuno normalne, dešavaju se mnogim bebama i ne treba da vas brinu.

Zato ćemo vas u nastavku upoznati sa 11 stavki koje spadaju u kategoriju neočekivanih i pomalo zastrašujućih, a koje vas neće prepasti ukoliko ih znate.

1. Bebina koža prekrivena je bijelim, masnim flekama

Sadržaj:

Ove fleke poznate su kao verniks, a pojavljuju se kod mnogih prijevremeno rođenih beba. Uloga verniksa je da štiti bebinu kožu koja je veoma osjetljiva dok se nalazi u amnionskoj tečnosti. Ako je beba rođena na vrijeme ili poslije termina, onda je moguće da ostanu samo tragovi u predjelu vrata, prepona ili ispod pazuha.

2. Bebina glava ima zašiljen ili deformisan oblik

Ni ovo nije čudno, s obzirom da je kanal kroz koji beba prolazi tokom porođaja veoma uzak. Zašiljenost glave pogotovo nije rijetkost, ali nakon dvije nedjelje lobanja bi trebalo da izgleda normalno.

Osim ovoga, na glavi bebe postoje dvije oblasti koje su mekane, a nazivaju se fontanele. One tokom porođaja omogućavaju da se lobanja dovoljno skupi kako bi prošla kroz grlić materice. Navedene nestanu tokom prve godine života.

beba porodiliste

3. Beba spava mnogo

U prvim danima života beba će najviše vremena provoditi u dubokom snu, a jedini trenuci kada neće spavati su oni kada jede. Činjenica je da su i bebe umorne nakon porođaja, jednako kao i vi, zato ne brinite, već i vi iskoristite to vrijeme da se odmorite i napunite energijom.


Pročitajte još: 10 nevjerovatnih činjenica o dojenju


4. Beba se smije

Stručnjaci kažu da se bebe počinju smijati tek nakon šeste nedjelje, ali mnogi roditelji tvrde da su im se bebe nasmijale već nakon nekoliko dana, a nove ultrazvučne tehnologije pokazuju i bebe koje se smiju u stomaku. Dakle, moguće je!

5. Beba ima mnogo dlačica

Postoje dlačice koje zovemo lanugo, koje su tanke i paperjaste, a pokrivaju tijelo beba – uglavnom onih rođenih prije vremena. Ne brinite, dlačice će vremenom nestati.

lanugo dlacice bebe

6. Beba već ima zube

Zubići se pojavljuju sa navršenih šest mjeseci, ali postoje slučajevi kada beba nakon rođenja počinje da škrguće ili ima dva vidljiva zuba. Nemojte da vas ovo brine.


Pročitajte još: Grudnjaci za dojenje – kako izabrati


7. Beba se trza

Trzanje bebe u snu je znak da se njen nervni sistem razvija. Ako trzanje nastupa nakon što bebu dotaknete  ili pomjerite, to predstavlja takozvani Moroov refleks, uslovni refleks pri rođenju koji kasnije nestaje.

8. Beba ima žutu kožu (žuticu)

Žutica je česta kod novorođenih beba. Beba na svijet dolazi sa uvećanim brojem crvenih krvnih zrnaca, pa se ista razbijaju, oslobađajući pri tome pigment bilirubin, zbog kojeg koža postaje žuta. Ovo je fiziološka žutica koja nestane do kraja prve nedjelje bez tretiranja. Ako je slučaj ozbiljniji, onda se beba podvrgava fototerapiji.


Pročitajte još: 5 savjeta kako da beba zaspi što prije


9. Beba ima natečene genitalije

Zbog rasta hormona u organizmu majke, moguće je da dođe do oticanja genitalija kod beba. Još jedna moguća posljedica je lučenje mlijeka iz bradavica bebe, bilo da je riječ o djevojčici ili dječaku.

10. Beba ima crnu stolicu

Bebina prva stolica je često čudna, a nakon rođenja beba izlučuje tamnu supstancu koja liči katranu i naziva se mekonijum.

dugi notki beba

11. Beba ima dugačke nokte

Nokti tek rođene bebe mogu biti veoma dugi, pogotovo ako je beba rođena nakon predviđenog termina. Nokte treba da skratite kako biste izbjegli da se beba ogrebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *