Spavanje beba ljeti: 6 savjeta da poboljšate san tokom vrućih dana

spavanje beba ljeti

Topli ljetni dani, ili čak proljetni (jer temperature znaju biti i te kako visoke već od maja mjeseca), često uzrokuju probleme sa spavanjem kako odraslima tako i bebama. Roditelji se već nekako snađu i prilagode temperaturnim promjenama, ali sa bebama je situacija teža. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da olakšate besane noći uzrokovane toplim noćima.

1. Koristite posteljinu za ljetne dane: Ljeto zahtijeva lagane, potpuno prirodne materijale, koji dišu i omogućavaju ljepši san. Takvi su lan i pamuk, pa preporučujemo da pronađete posteljinu napravljenu od navedenih.

2. Stvorite protok vazduha: Ostavite prozor(e) otvoren(e) kako biste stvorili lagan protok vazduha. Zavjesu možete držati preko, a razmislite i o stavljanju mrežice za insekte tokom ljeta.

5 savjeta kako da beba zaspi što prije

3. Uložite u kvalitetne roletne: Kvalitetne roletne koje će omogućiti potpuno zamračivanje prostora i priličnu toplotnu izolaciju su zapravo sjajna investicija – i ljeti i zimi.

4. Koristite hladniju vodu za kupanje: Hladnija kupka je idealno rješenje za dane kada su temperature nepodnošljive. Uvrstite to u večernju rutinu kupanja beba i primijetićete promjenu.

Spavanje bebe: idealna poza, vrijeme i okolina za spavanje

5. Držite paravane na prozorima tokom dana: Kad je sunce najjače na prozorima držite paravane koji će pružiti zaštitu i učiniti prostoriju lagodnijom za boravak.

6. Pridržavajte se ustaljene rutine: Ljeti se i odraslima i klincima mijenja rutina, a odlazak na spavanje se pomjera za nekoliko časova upravo zbog visokih temperatura. Ipak, savjetujemo da se kod beba pridržavate ustaljene rutine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *