Vitamini u trudnoći: koji su najpotrebniji?

vitamini u trudnoci

Optimalan unos vitamina i minerala od velike je važnosti tokom čitavog života – a posebno tokom trudnoće. Upravo zato budućim majkama preporučuje se uzimanje prenatalnih vitamina, kako bi sebi i bebi obezbjedile sve neophodne nutrijente za pravilan rast i razvoj bebe ali i zdravlje buduće majke.

U sastav prenatalnih vitamina ulazi veliki broj vitamina i minerala. Neki od njih su od posebnog značaja i tu u prvom redu svrstavamo folnu kiselinu, jod, kalcijum i željezo.

Folna kiselina za trudnice

Sadržaj:

Adekvatan unos folata je od ključne važnosti u trudnoći. Optimalan unos folne kiseline iznosi 400 mikrograma dnevno, sve do 12 sedmice trudnoće. Folna kiselina omogućava pravilan razvoj fetusa i spriječava defekte pri rođenju bebe. Upravo zbog toga ljekari preporučuju da sa uzimanjem suplemenata folne kiseline započnete odmah nakon što saznate da ste trudne.

U svoju ishranu takođe ubacite hranu koja sadrži folate, kao što je zeleno lisnato povrće. Ipak, unos folne kiseline nemojte ograničiti samo kroz ishranu, već obavezno i uzimajte suplemente.

Pročitajte i : Folna kiselina – za trudnice jedan od najvažnijih vitamina 

Željezo u trudnoći

Nizak nivo željeza dovodi do anemije i hroničnog umora, posebno u trudnoći. Trudnicama je potrebno dvostruko više željeza nego inače kako bi osiguralo dovolju količinu kiselonika za bebu. Nedostatak željeza u trudnoći najčešće dovodi do anemije, čiji su simptomi u početku neprimjetni ali se kasnije mogu pogoršavati.

Obezbjedite sebi dovoljan unos željeza kroz ishranu, a u slučaju ozbiljne anemije u trudnoći neophodno je uvesti i suplemente željeza.

Namirnice bogate željezom:

  • Crveno meso
  • Jaja
  • Orasi i sjemenke
  • Pasulj i leća
  • Zeleno lisnato povrće
  • Sušeno voće

Pročitajte i : Kako pobjediti anemiju u trudnoći

Kalcijum u trudnoći

Kalcijum je odgovoran za rast i razoj bebinih kostiju. U trudnoći je važno da unosite dovoljno kalcijuma kako biste spriječili gubitak gustine kostiju usljed nedostatka ovog minerala. Tokom trudnoće, skoro dvostruko više kalcijuma se apsorbuje iz organizma kako bi se bebi obezbjedila dovoljna količina ovog minerala. Kod žena koje ne uzimaju dovoljno kalcijuma tokom trudnoće, tokom vremena dolazi do slabljenja kostiju i nastanka osteoporoze.

Jod u trudnoći

Tokom prvih nedelja razvoja fetusa dolazi do stvaranje mreže neurona, za šta ključnu ulogu ima upravo jod. To znači da nedovoljan unos joda tokom trudnoće može dovesti do lošijeg mentalnog razvoja bebe. Nedovoljan unos joda tokom trudnoće obično nema nikakve simptome niti nuspojave po majku, a posljedice se osjete tek kasnije nakon što se rođena beba počne razvijati. Osim slabijeg mentalnog razvoja djeteta, nedostatak joda uzrokuje i sporiji fizički razvoj. Neki od prvih simptoma nedostatka joda su povećana tjelesna težina, suha koža, opšta slabost i umor kao i pad koncentracije.

Pročitajte i : Posljedice nedostatka joda u trudnoći

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *