Sportovi za djecu: Šta je najbolje za svaki uzrast?

sportovi za djecu

Kako usrećiti svoje dijete, kako ga dugoročno i kvalitetno usmjeriti i pružiti mu priliku da se pravilno razvija, samo su neka od pitanja koja svaki roditelj sebi postavi vise puta u životu. Sport je jedna od stvari koja će djetetu pružiti da zadovolji sve svoje osnovne potrebe, a to su:

  1. Potreba za kretanjem,
  2. Potreba za socijalizacijom i
  3. Potreba za igrom.

Djeca obožavaju fizičku aktivnost tako da ih je u svijet sporta potrebno uvoditi još u najranijem djetinjstvu jer je to doba u kome se postavljaju temelji za zdrav život. Bavljenje sportom ne samo da pospješuje zdravlje nego djecu uči i timskom radu i disciplini. Pored toga, pomoću sporta djeca će naučiti njegovati sportski duh, kako da sebi postavljaju ciljeve i prihvataju izazove.

Pri odabiru sporta za vaše dijete, ono o čemu trebate razmišljati su djetetove tjelesne sposobnosti, uzrast, stepen razvoja, kao i prirodne sposobnosti i njegov interes za sport. Sportovi za djecu u ranom djetinjstvu i predškolskom dobu pružaju dijetetu da redovno, dva ili tri puta sedmično, određeno vrijeme bude fizički aktivno, pri čemu su vrsta sporta i rezultati sasvim nebitni.

Neka djeca će sama izraziti želju za određenim sportom, dok će drugoj morati pomoći roditelji. Neki sportovi za djecu jednostavno ne leže njihovom karakteru, a ukoliko ne znate kako da procijenite koji sport odabrati za dijete, mi smo tu da vam pomognemo.

Djetetu ne namećite svoj izbor već uvažavajte njegove želje jer će aktivnost imati pozitivan učinak samo ako je ono dobrovoljno prihvati i u njoj uživa. Ukoliko se dijete u predškolskoj dobi brzo zasiti jedne i poželi drugu aktivnost, udovoljite mu jer nije loše da se okuša u više sportova kako bi kasnije lakše odabralo onaj pravi.

sportovi za djecu lopte

Imajte na umu da motorički prezahtjevne aktivnosti kod djeteta mogu izazvati odbojnost isto kao i motorički nezahtjevne aktivnosti.

U slučaju da dijete uz sav vaš trud ne prihvata nijednu sportsku aktivnost, ne prisiljavajte ga nego sami postanite njegov trener te zajedno vozite bicikl, rolere, igrajte fudbal ili košarku, preskačite konopac, trčite… Mogućnosti su bezgranične.

U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa preporukama stručnjaka iz ove oblasti vezanim za uzrast djeteta, odnosno koji sport je naprikladniji za svaki uzrast, kao i koje su prednosti, a koje mane svake od sportskih aktivnosti.

Sport za djecu do 2 godine

Čim dijete prohoda kod nekih roditelja se javlja ideja o zajedničkom igranju fudbala, skijanju u paru i slično. Međutim, uvod u neku konkretnu sportsku aktivnost za ovako malu djecu treba biti prilagođen njihovoj zrelosti, tjelesnim sposobnostima i želji za igrom kroz koju oni najviše uče i vježbaju svoje vještine. U vidu treba imati i djetetovo psihičko zdravlje, jer uprkos svim dobrobitima sporta postoji i druga strana medalje. Ako dijete osjeti da ima slabije rezultate od ostalih vršnjaka može se osjetiti manje vrijednim što nikako ne doprinosi izgradnji njegovog karaktera.

Prva sportska aktivnost koja se uveliko preporučuje djeci od godinu dana pa nadalje je plivanje. Djecu u bazenu obavezno prati roditelj, a savjetuje se odabir kluba u kome radi jedan trener na što manji broj djece, kako bi im se mogao u potpunosti posvetiti i pokazati vježbice koje trebaju izvesti. Vježbice su jednostavne i prvenstveno služe da djeca zavole vodu i razviju motoriku.

plivanje za djecu

Voda je idealna za djecu jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće. Osim što blagotvorno utiče na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

Srčani mišić postaje snažniji, produbljuje se disanje i tijelo dobija više kiseonika. Vitalni kapacitet pluća se poveća za gotovo 20%. Plivanjem se kasnije takođe pospješuje pravilan rast i razvoj koštanog sistema, posebno kičme, kao i razvoj mišićnog sistema, a sve to utiče na pravilno držanje tijela. Osim toga, plivanje pozitivno utiče na san i spavanje, sposobnost termoregulacije i imunitet.

Sport za djecu do 6 godina

Mišljenje stručnjaka je da u ozbiljno bavljenje sportom ne treba ulaziti prerano jer mladi sportisti prerano dosegnu svoj vrhunac ili prerano „izgore“. Istraživanja su pokazala da nema smisla djecu rano gurati u ozbiljno bavljenje nekim sportom. Ako na primjer, imate blizance, jedno od njih učite voziti bicikl sa tri, a drugo sa četiri godine, oboje će naučiti voziti sa pet godina. Dijete koje ga uči duže neće biti ni u kakvoj prednosti.

Kada birate sport za djecu do 6 godina, najbolje je odabrati okruženje u kome će vaše dijete trenirati bez pritisaka, bodovanja i takmičenja.

Djeca vrlo jasno pokazuju do koje mjere mogu pratiti određena pravila, a kada im treba predah ili razonoda. Od rođenja djeca uče kako sjediti, puzati, stajati, hodati, provlačiti se, trčati i sve je to potrebno kako bi savladavali sve zahtjevnije motoričke vježbe.

Jedan od važnih faktora pri odabiru sporta za dijete je temperament djeteta.

atletika za djecu

U ovom periodu života djeteta razvijaju se koštani, mišićni i nervni sistem, zbog čega bi se djeca trebala kretati veći dio dana. Djeca ovog uzrasta još uvijek nemaju razvijenu koncentraciju pa ih ne treba upućivati u sportove koji imaju komplikovana pravila. Najbolji izbor su individualne aktivnosti kao što su gimnastika, plivanje, trčanje, dok su na primjer planinarenje i šetnje idealne porodične aktivnosti.

Pored svih fizičkih dobrobiti, individualni sportovi za djecu omogućavaju da kroz treninge nauče kako da komuniciraju sa drugom djecom, da ispipavaju granice sopstvene izdržljivosti, kao i da se ne boje isprobavati nove stvari. Jedan od najpopularnijih individualnih sportova je gimnastika jer je sjajna za fleksibilnost, jačanje mišića i održavanje ravnoteže.

Gimnastika za djecu

Na gimnastiku se mogu upisati djeca već sa tri ili četiri godine. Kao bazni sport, gimnastika je idealna za razvijanje motorike i nema bolje pripreme za kasnije bavljenje bilo kojim sportom. Gimnastika je primjerena svakom djetetu bez obzira na fizičke predispozicije. Ona je temelj svih sportova, i pomoću nje dijete razvija mišićnu snagu, ravnotežu, fleksibilnost, zdrav karakter. Mišići, kosti, i zglobovi postaju čvršći, tijelo postaje razgibano, spretno i okretno.

sportovi za djecu atletika

Gimnastičari su relativno male visine i težine pa vlada mišljenje da ih vježbanje na spravama čini takvima, a zapravo prava istina je da su niži sportisti uspješniji na takmičenjima i postižu bolje rezultate.

Sportovi za djevojčice

Zbog bajki i uvjerenja da su djevojčice nježne i lepršave, vjerovatno ćete se prvo susresti sa baletom. Za upis je dovoljno samo da djevojčica poželi, a vi pristanete. Ukoliko djevojčica ide na balet na makar par mjeseci, par puta sedmično, to će mnogo pomoći razvoju koordinacije pokreta kod nje, kao i pravilnom držanju, ali i da od malena stekne osjećaj za muziku.

Sportovi za djevojčice razvijaju osjećaj za ritam, pokret i gracioznost, a zbog kostima i šminke i osjećaj za lijepo. Čestim nastupima pred publikom, djevojčice se uče da gube osjećaj treme.

balet za djevojcice

Ako se dijete bavi nekim sportom da bi naučilo osnovna kretanja kao temelj za druge sportove, onda može početi u vrlo ranom uzrastu, ali je to vremenski manje i više kroz igru.

Prema riječima mnogih roditelja, djeca urasta od tri do četiri godine uključena u neki program treninga netakmičarskog duha nakon nekog vremena postaju i mnogo poslušnija.

Sportovi za djecu od 1. do 4. razreda

Djeca sa 6 godina kreću u školu i koliko god da se dobro adaptiraju, to ipak za njih predstavlja emotivni šok. Period adaptacije na školu kao novu sredinu traje i do godinu dana i djeca na to troše mnogo energije. Sa sedam ili osam godina dijete već ima razvijeniju volju i pismenost. Ovo omogućava treneru započinjanje treninga sa dobrom procjenom psihičkih i kognitivnih komponenti ličnosti i određivanja strateškog pristupa u sportskoj selekciji.

U ovom uzrastu djeca su sve vještija, bolje skaču, hvataju, bacaju i udaraju loptu. Spremniji su za organizovane aktivnosti,poboljšava im se pamćenje, bolje razumiju igre s pravilima, a preporučuju se sportovi u kojima nije previše izražen takmičarski duh kao što su atletika, gimnastika, odbojka, plivanje ili tenis.

U periodu od 9. godine djeca poboljšavaju i koordinišu svoje vještine i to je vrijeme kada se predanost nekom sportu učvrsti ili dijete odustane od treninga, zbog više razloga. Konkurencija i kompetitivnost se povećavaju, a pravila postaju sve složenija.

Rukomet, košarka i odbojka su odlični sportovi za djecu jer se razvijaju koordinacija, brzina i preciznost, pa se preporučuju do desete godine. Djeca dobro i pravilno trče, drže ravnotežu.

Tenis

Novak Đoković je tek sa 8 godina počeo trenirati tenis, a do tada se bavio raznim sportovima.
Sada postoji uvriježeno mišljenje da je najbolje doba za početi trenirati tenis od 4 do 5 godina. Tenis kod djece razvija brzinu i izdržljivost i dijete se uči koncentrisati jer lopticu treba stalno držati na oku. Tenis je tehnički zahtjevan sport, a jedan je od rijetkih koji razvija snagu i izdržljivost. Za djecu je važno da je trener strpljiv i zna raditi s djecom.

tenis za djecu

Ukoliko kupujete reket, reket se kupuje po visini djeteta. Bitno je da reket ima dršku dovoljno veliku da je dijete može uhvatiti s obe ruke.

Od 5. do 8. razreda

U ovom periodu važnost sporta u razvoju djeteta raste s brojem školskih obaveza. Djeci treba pomoći da ostanu aktivna i da uspostave ravnotežu između tjelesnih i umnih aktivnosti. U ovom periodu života djeteta, bavljenje sportom je idealno za izgradnju samopouzdanja i rješavanje stresa nakupljenog zbog školskih obaveza.

Treba istaći estetske prednosti sporta, a to su bolji izgled, idealna težina, problemi sa krivom kičmom, zatim bolje raspoloženje, smanjenje stresa, mogućnost upoznavanja novih prijatelja.
Iako se košarka vezuje uz visinu djeca je mogu početi trenirati između šeste i osme godine, dok je za ozbiljnije bavljenje ovim sportom idealan uzrast od 10 godina. Naime, u početnoj fazi to su aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre, dok se kasnije razvijaju talenat i vještina.
Fudbal je trenutno najpopularniji sport za dječake koji je odličan za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti prije osme godine.

fudbal sportovi za djecu

Rukomet je vrlo kontaktni sport, a odličan je za djecu koja se dobro snalaze u grupi u kojoj se treba brzo reagovati. Rukomet je najbolje početi trenirati sa deset ili jedanaest godina.

Sportovi za djecu poput košarke, fudbala i rukometa osim što razvijaju motorne sposobnosti i koordinaciju pokreta, one podstiču i psihički razvoj djeteta, pa tako dijete uči kako da bude disciplinovano, šta su međusobno poštovanje,i timski rad, što će mu u kasnijem životnom dobu biti od velikog značaja.
U ovom periodu djeca se mogu baviti bilo kojom aktivnošću koja ih zabavlja, od aerobika, vožnje rolera, klizanja, pilatesa, plesa, joge. U školu mogu ići biciklom, pješke, uključiti se u obavljanje kućnih poslova. Najvažnije je da se kreću.

Imajte na umu da prevelik broj sati treninga (preko 130 godišnje) u ranoj dobi opterećuje organizam i može doći do povreda.

Zimski sportovi za djecu

Klizanje je jedan od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove no svakako i sluh zbog usklađivanja muzike i pokreta. Za izlazak na led je važno da dijete već dobro hoda i trči. Rekreativnim klizanjem se djeca mogu početi baviti od rane dobi, međutim, prave treninge u umjetničkom klizanju bi trebao odrediti trener. Brzim klizanjem djeca bi se trebala početi baviti oko sedme godine, a isto važi i za hokej na ledu.Sportovi za djecu

Početni kursevi skijanja za djecu počinju već od njihove treće godine iako je kod ovog sporta važno da dijete posjeduje dobre motoričke sposobnosti. Za ozbiljnije bavljenje ovim sportom idealnom se smatra osma godina života djeteta.

Atletika za djecu

Atletika je kraljica sportova koja obuhvata mnogo disciplina i utiče na razvoj gotovo svih motoričkih sposobnosti kod djece. Koordinacija, brzina, fleksibilnost, snaga, izdržljivost, samo su neke vještine koje će dijete razviti baveći se ovim sportom. Odlična je za djecu jer može biti individualna i timska, a grupni treninzi su odlični za socijalizaciju i razvoj samopouzdanja.

Borilačke vještine

One pomažu djeci jer ih uče kako da kontrolišu bijes, kako da budu disciplinovani, a donijeće im i određenu dozu samopouzdanje, koliko je to u njihovoj dobi moguće.

djeca karate

Karate, džudo, tekwondo, sve su to borilačke vještine kojima djeca razvijaju dinamičku fleksibilnost, poboljšavaju koordinaciju, percepciju i usmjerenje pažnje. Takođe, dobro razvijaju gipkost, koordinaciju, ravnotežu, što je primjereno za dob oko devete godine života. Djeca se uče disciplini, poštovanju partnera s kojim vježbaju, te upoznaju mogućnosti koje im pružaju vlastito tijelo i um.
Ukoliko smatrate da vaše dijete ima viška energije, probajte ga upisati u školu taekwondoa ili karatea. Ovi sportovi zahtijevaju brzinu i snagu koja se razvija treniranjem, ali i brzinu logičkog razmišljanja tokom borbi. To ne znači da se dijete mora boriti. Nemojte se bojati da se radi o nasilnim sportovima jer to nije slučaj. Početnici uče tehniku blokova, udaraca i stavova, a borba je posljednji stepen koji vaše dijete može i ne mora raditi.

Raspitajte se koja je oprema potrebna jer neki insistiraju na kupovina kimona i slične opreme što je priličan izdatak, kao i da li postoje polaganja za određen pojas i koliko taj pojas košta.

Značajna podrška roditelja

Istina je da dječiji treninzi iziskuju dosta finansijskih sredstava i da se dijete tokom sportskih aktivnosti može povrijediti, ali stručnjaci ipak u prvi plan ističu mnoge dugoročne predosti koje donosi bavljenje sportom.

Ono što je najvažnije i što vi kao roditelj ne smijete zaboraviti je da aktivnost kojom se bavi djetetu treba biti zanimljiva i zabavna. Djeca koja se bave sportom su zdravija, postižu bolje rezultate u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine. Takođe se razvijaju i kognitivne sposobnosti, a znatno se povećava i trajanje i usmjeravanje pažnje.

Djetetu biste trebali dopustiti da samo izabere aktivnost koja ga zanima, koja mu se dopada ili ga zabavlja. Ako dijete odluči trenirati neki sport, vaš zadatak je da mu pomognete da u tome i istraje. Ukoliko vidite da djetetu ne leži baš najbolje sport koje je odabralo, potražite nešto drugo što će mu ići od ruke.

djeciji sportovi bicikl

Ukoliko vaše dijete nije vanserijski talenat i ukoliko ne želi da se profesionalno bavi sportom, pustite ga da trenira sve dok to želi i dok mu je zabavno. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru neovisno o svojim obavezama kojih svakako mora biti svjestan.
Sportovi za djecu pružaju mnogo igre, zabave, razvijaju im hrabrost i odlučnost, ali najviše od svega radnike navike koje ostaju za cijeli život. Zadovoljstvo i osmjeh na licu zbog postignutog napretka i pozitivan umor kod vaše djece su takođe jedan od benefita koje će im pružiti sport. Još jedna od glavnih prednosti je što dijete širi svoj krug prijatelja, a osim toga imaće svoje uzore i van kruga svoje porodice kao što je trener. Kroz sportske aktivnosti djeca se mogu naučiti i kako se nositi s neuspjehom i porazom koji su sastavni dio ne samo sporta nego i života uopšteno.

Imajte na umu i da djeca koja nisu išla u vrtić ili su se kasnije uključila u trening trebaju pojedinačno vježbati kako bi dostigla svoje vršnjake. Djeca sa osjetljivim zdravljem trebaju dobijati jednostavnije i manje zahtjevne vježbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.