Kako pravilno brinuti o intimnoj higijeni kod djevojčica?

intimna higijena kod djevojcica

O genitalijama kod djevojčica morate posebno voditi računa – potrebno je da svojim djevojčicama obezbijedite adekvatnu njegu.  U nastavku teksta ćete saznate šta da učinite ako dođe do upale sluznice, a kako postupati sa kremama i sapunom.

Pravilna njega djevojčica

Sadržaj:

Kako je vaše novorođenče neprekidno izloženo iritirajućem dejstvu mokraće i stolice, morate obratiti posebnu pažnju na njegu polnih organa kod vaših mališana, čuvajući time njihovo ukupno zdravlje. Otkad beba dođe na svijet, pa sve dok ne bude sposobna da sama vodi računa o svojoj opštoj higijeni, moraćete redovno brinuti da je sve pod kontrolom. Po pravilu, ovako se njeguju genitalije kod djevojčica:

Pranje polnog organa šamponom?

Ukoliko koristite alkalne sapune i šampone, ne preporučujemo vam da ih koristite za pranje genitalija kod djevojčica. S obzirom da povećavaju baznost u vagini, time se povećavaju i šanse za pojavom infekcija. Koristite mokru, ocijeđenu vatu da sa sluzokože obrišete ostatke od stolice, a mokru pelenu za ostatke koji se nalaze na koži. Najbolje je da tokom potapanja bebe u banjici upotrebljavate neutralni sapun ili šampon – oko ph7 vrijednosti.

Šta ako zaštitna krema prodre u unutrašnjost polnog organa?

Obično se nakon kupanja ili presvlačenja, genitalije i dio oko anusa tretiraju masnom dječijom kremom. Inače, ovakvi proizvodi služe da se nježna koža zaštiti od nagrizajućeg sadržaja stolice i mokraće. Ne bi trebalo da vam napravi problem ukoliko malo kreme nanesete i na sluzokožu, no ako to bude predebeli sloj – onda je takvo područje idealno za razvijanje bakterija.

Kako se postupa kod crvenila genitalne sluznice?

crvenilo genitalne sluznice

Apelujemo na sve roditelje: često mijenjajte pelene svojoj djeci! Ono što je najbitnije je da pravilno tretirate bebinu kožu nakon toga. Sapun i šampon sačuvajte za kupanje i nemojte ih koristiti svaki put kada se beba ukaki. Umjesto toga, obrišite regiju mokrom gazom i ne koristite ništa drugo sem standardne kreme. Ukoliko ljekar na kontroli uvidi da postoji potreba za drugim sredstvima, on će ih i propisati.  Ako beba ima bijele naslage neprijatnog mirisa, vjerovatno se radi o gljivici kandidi. Nježno ih uklonite gazom natopljenom čajem od kamilice i odnesite bebu ljekaru.

Uočili ste crveni trag na peleni?

Ako ste do sada primijetili crvenkast trag kod novorođenčadi, on predstavlja posljedicu taloženja kristala oksalata, koji se nekad malo više nalaze u bebinoj mokraći. Ovakva pojava vas ne treba brinuti i ne morate koristiti nikakve tretmane da biste je otklonili. No, da li ste znali da iz bebine vagine ponekad možete zateći par kapi krvi? U 99% slučajeva je reakcija na trudnoću: posljedica su dejstva majčinih hormona posteljičnog porijekla. Ni na ovu pojavu ne morate pridavati pažnju – nije za brigu.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *