Velika desetogodišnja studija potvrdila: MMR vakcine ne uzrokuju autizam

Velika desetogodišnja studija potvrdila MMR vakcine ne uzrokuju autizam

Najnovija studija koje je obuhvatila više od 650 000 hiljada djece dokazuje da vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne povećava rizik od autizma niti da izaziva autizam kod djece sa rizičnim faktorima.

Danski istraživači pratili su djecu rođenu u razdoblju od 1999 do 2010 godine bilježeći sve dijagnoze iz autističnog spektra, poznate rizične faktore ( dob roditelja, genetska predispozicija, prijevremeni porod i manja težina pri rođenju).

Preko 95% ispitane djece primilo je MMR vakcinu, dok je kod samo 6.517 dijagnostifikovan autizam. MMR vakcina takođe nije povećala rizik od autizma kod djece koja spadaju u rizičnu grupu. Najveći doprinos ove studije je uključivanje djece sa povećanim rizikom od razvoja autizma u istraživanje, gdje je dokazano da  kod djece iz rizične grupe, vakcine ne povećavaju rizik od nastanka autizma.

Do sada je urađeno 17 studija u sedam zamalja na tri različita kontineta uključujući stotine hiljada djece. Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako odbijanje vakcinacije spada u top 10 prijetnji globalnom zdravlju u 2019 godini.

 

 

Izvor: CNN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *